środa, 13 czerwca 2018

Sałatka z bobem i włoską nutą


Szybka w przygotowaniu, zdrowa , bogata w witaminy sałatka z młodym bobem, wyrazistymi kabanosami, dojrzewającymi w słońcu suszonymi pomidorami, aromatyczną natką z pietruszki i dressingiem cytrynowym to znakomita propozycja drugiego śniadania.

Składniki:

800g młodego bobu
150g wieprzowych kabanosów
7 sztuk suszonych pomidorów
20 czarnych oliwek
1 pęczek natki z pietruszki
2 gałązki kopru
sól

Dressing:
4 łyżki oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Bób umyć i ugotować z koprem do miękkości w lekko osolonej wodzie, następnie ostudzić i obrać.

2. Suszone pomidory pokroić w paseczki, a natkę z pietruszki drobno posiekać.

3. Czarne oliwki pokroić na połówki, a kabanosy w małe plasterki.

4. Dressing:
Oliwę połączyć z sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.

5. Wszystkie składniki przełożyć do większej miski, polać cytrynowym dressingiem, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz