Szybka
w przygotowaniu, zdrowa , bogata w witaminy sałatka z młodym bobem, wyrazistymi
kabanosami, dojrzewającymi w słońcu suszonymi pomidorami, aromatyczną natką z
pietruszki i dressingiem cytrynowym to znakomita propozycja drugiego śniadania.
Składniki:
800g
młodego bobu
150g
wieprzowych kabanosów
7
sztuk suszonych pomidorów
20
czarnych oliwek
1
pęczek natki z pietruszki
2
gałązki kopru
sól
Dressing:
4
łyżki oliwy z oliwek
sok
z połowy cytryny
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Bób umyć i ugotować z koprem do miękkości w lekko osolonej wodzie, następnie
ostudzić i obrać.
2.
Suszone pomidory pokroić w paseczki, a natkę z pietruszki drobno posiekać.
3.
Czarne oliwki pokroić na połówki, a kabanosy w małe plasterki.
4.
Dressing:
Oliwę
połączyć z sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie
wymieszać.
5. Wszystkie składniki przełożyć do większej miski, polać cytrynowym
dressingiem, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz