Słodka tarta o nieregularnych chrupiących
brzegach, z cienką warstwą dojrzewających w słońcu słodkich, świeżych truskawek,
posypana chrupiącą kruszonką to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu
sezonowy deser.
Składniki:
Ciasto:
270g mąki pszennej
125g margaryny Palma Bielmar
1 całe jajko
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
Kruszonka:
50g
mąki pszennej
25g
cukru
30g
margaryny Palma Bielmar
Wypełnienie tarty:
400g świeżych truskawek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru trzcinowego
Dodatkowo:
jajko do posmarowania brzegów
cukier trzcinowy do posypania brzegów
cukier puder do posypania tarty
margaryna Palma do wysmarowania blachy
Wykonanie:
1.
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na plasterki. Owoce przełożyć do
miski, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszać.
2.
Kruszonka:
Margarynę,
mąkę i cukier wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
3. Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej
miski, posiekać siekaczką i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym
czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną margaryną
i wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt koła o średnicy około
35 cm. Środek ciasta wyłożyć wcześniej przygotowanymi truskawkami,
pozostawiając przy brzegu około 3-4cm marginesu. Pozostawiony margines zawinąć
do środka delikatnie dociskając, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać
cukrem.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
około 30-35 minut. Tartę ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Dlaczego warto przygotować galette z truskawkami?
⤿ Nie zawiera konserwantów i ulepszaczy smaku
⤿ Zawiera dojrzewające w słońcu polskie truskawki
⤿ Zawsze się udaje, świetnie smakuje i cudownie wygląda
⤿ margaryna PALMA to klasyka polskich wypieków, a tradycję trzeba pielęgnować :)
⤿ będzie hitem wśród letnich deserów
⤿ szybka i łatwa w przygotowaniu :)
⤿ margaryna PALMA to POLSKI PRODUKT o zawartości tłuszczu 80%
⤿ jest świetnym deserem dla najmłodszych oraz seniorów :)
Wow! Piękne. A właśnie dziś zastanawiałam się, do czego można wykorzystać jeszcze truskawki :)
OdpowiedzUsuńJak zawsze, pycha!
OdpowiedzUsuńApetyczna tarta, widać mega truskawkowa i z pomysłem. Trzymam kciuki za konkurs :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie :}
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie ...
OdpowiedzUsuńUwielbiam truskawki i wszystkie ciasta na bazie tych owoców! ; ) Czekam na inne przepisy
OdpowiedzUsuńTarta wygląda przeeepysznie :) i te truskawki :)
OdpowiedzUsuńŚwietna tarta, porwałabym kawałek do kawy:)
OdpowiedzUsuńEwelinko narobiłaś mi smaka...
OdpowiedzUsuń