czwartek, 14 czerwca 2018

Galette z truskawkami


Słodka tarta o nieregularnych chrupiących brzegach, z cienką warstwą dojrzewających w słońcu słodkich, świeżych truskawek, posypana chrupiącą kruszonką to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu sezonowy deser.

Składniki:

Ciasto:
270g mąki pszennej
125g margaryny Palma Bielmar
1 całe jajko
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli

Kruszonka:
50g mąki pszennej
25g cukru
30g margaryny Palma Bielmar

Wypełnienie tarty:
400g świeżych truskawek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru trzcinowego

Dodatkowo:
jajko do posmarowania brzegów
cukier trzcinowy do posypania brzegów
cukier puder do posypania tarty
margaryna Palma do wysmarowania blachy

Wykonanie:

1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na plasterki. Owoce przełożyć do miski, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszać.

2. Kruszonka:
Margarynę, mąkę i cukier wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki.

3. Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 35 cm. Środek ciasta wyłożyć wcześniej przygotowanymi truskawkami, pozostawiając przy brzegu około 3-4cm marginesu. Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem.

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. Tartę ostudzić i posypać cukrem pudrem.




Palma - zróbmy coś dobrego





Dlaczego warto przygotować galette z truskawkami?

⤿ Nie zawiera konserwantów i ulepszaczy smaku

⤿ Zawiera dojrzewające w słońcu polskie truskawki

⤿ Zawsze się udaje, świetnie smakuje i cudownie wygląda

⤿ margaryna PALMA to klasyka polskich wypieków, a tradycję trzeba pielęgnować :)

⤿ będzie hitem wśród letnich deserów

⤿ szybka i łatwa w przygotowaniu :)

⤿ margaryna PALMA to POLSKI PRODUKT o zawartości tłuszczu 80%

⤿ jest świetnym deserem dla najmłodszych oraz seniorów :)














9 komentarzy:

  1. Wow! Piękne. A właśnie dziś zastanawiałam się, do czego można wykorzystać jeszcze truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasia Gotuję od zaraz14 czerwca 2018 22:30

    Jak zawsze, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczna tarta, widać mega truskawkowa i z pomysłem. Trzymam kciuki za konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudownie :}

    OdpowiedzUsuń
  5. Czesława z grupy Gotujmy14 czerwca 2018 22:41

    Wygląda cudownie ...

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam truskawki i wszystkie ciasta na bazie tych owoców! ; ) Czekam na inne przepisy

    OdpowiedzUsuń
  7. Tarta wygląda przeeepysznie :) i te truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna tarta, porwałabym kawałek do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Theresa Korthals21 czerwca 2018 23:36

    Ewelinko narobiłaś mi smaka...

    OdpowiedzUsuń