Szlachetne,
delikatne mięso z dodatkiem niezwykle aromatycznego sosu pieczarkowego z
zielonym groszkiem to doskonała propozycja na uroczysty obiad w gronie
najbliższych.
Składniki:
750g
polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)
3
łyżki oleju z bazylią
sól
pieprz
200g
mix kasz (kasza pęczak, jęczmienna, siemię lniane)
Marynata:
2
łyżki oleju
2
łyżeczki ziół prowansalskich
3
łyżeczki tymianku
Sos
pieczarkowy z zielonym groszkiem:
500g
pieczarek
200g
zielonego groszku (mrożonego)
1
cebula
3
ząbki czosnku
8
listków świeżej bazylii
100ml
śmietany 30 %
1
łyżka mąki pszennej
3
łyżki masła
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Marynata:
Składniki
marynaty dokładnie wymieszać ze sobą.
2.
Polędwiczki oczyścić z błon, oprószyć solą, pieprzem, natrzeć marynatą i
odstawić na około 30 minut. Po tym czasie obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej
strony. Polędwiczki owinąć folią aluminiową i przełożyć do naczynia
żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180
stopni i piec przez około 20-25 minut.
3.
Sos pieczarkowy z zielonym groszkiem:
Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę z
czosnkiem, dodać pieczarki i chwilę smażyć. Następnie dodać mrożony groszek,
doprawić do smaku sól i pieprzem. Pod koniec wlać śmietankę, dodać posiekaną
bazylię, całość dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Sos zagęścić
mąką rozrobioną w wodzie.
4.
Mix kasz ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
5. Gotowe polędwiczki, pokroić na plastry, podawać polane sosem
pieczarkowym z groszkiem i kaszą.
wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń