piątek, 29 czerwca 2018

Roladki nadziewane pesto z zielonego groszku


Bardzo fajny pomysł na danie obiadowe z wykorzystaniem niezwykle popularnego na naszych stołach kurczaka. W moim wykonaniu prezentuję go w ciekawym połączeniu z bogatym w witaminy zielonym groszkiem, świeżą bazylią, aromatyczną szynką i chrupiącymi orzeszkami.

Składniki:

700g fileta z kurczaka
8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
sól
pieprz
oliwa do wysmarowania naczynia

Pesto z zielonego groszku:
250g mrożonego zielonego groszku
50g liści świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
45ml oliwy z oliwek
15ml soku limonki
80g niesolonych orzeszków ziemnych
50g parmezanu
sól morska
pieprz

Wykonanie:

1. Filety z kurczaka pociąć na plastry, rozbić delikatnie tłuczkiem i oprószyć z obydwu stron solą i pieprzem.

2. Zielony groszek ugotować wg instrukcji na opakowaniu.

3. Liście bazylii, obrany czosnek, oliwę z oliwek, sok z limonki, orzeszki i parmezan zmiksować w malakserze do postaci pesto. Następnie dodać ugotowany, wystudzony zielony groszek i ponownie zmiksować do postaci gładkiej pasty. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

4. Przygotowanym pesto smarować każdy plaster fileta i zwinąć w roladkę. Następnie każdą roladkę owinąć plastrem szynki szwarcwaldzkiej i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Gotowe roladki podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką ze świeżych warzyw.





1 komentarz: