Bardzo
fajny pomysł na danie obiadowe z wykorzystaniem niezwykle popularnego na
naszych stołach kurczaka. W moim wykonaniu prezentuję go w ciekawym połączeniu z bogatym w witaminy zielonym groszkiem, świeżą bazylią,
aromatyczną szynką i chrupiącymi orzeszkami.
Składniki:
700g
fileta z kurczaka
8
plastrów szynki szwarcwaldzkiej
sól
pieprz
oliwa
do wysmarowania naczynia
Pesto
z zielonego groszku:
250g
mrożonego zielonego groszku
50g
liści świeżej bazylii
1 ząbek
czosnku
45ml
oliwy z oliwek
15ml
soku limonki
80g
niesolonych orzeszków ziemnych
50g
parmezanu
sól
morska
pieprz
Wykonanie:
1.
Filety z kurczaka pociąć na plastry, rozbić delikatnie tłuczkiem i oprószyć z
obydwu stron solą i pieprzem.
2.
Zielony groszek ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
3.
Liście bazylii, obrany czosnek, oliwę z oliwek, sok z limonki, orzeszki i
parmezan zmiksować w malakserze do
postaci pesto. Następnie dodać ugotowany, wystudzony zielony groszek i ponownie
zmiksować do postaci gładkiej pasty. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie
wymieszać.
4. Przygotowanym pesto smarować każdy plaster fileta i zwinąć w roladkę.
Następnie każdą roladkę owinąć plastrem szynki szwarcwaldzkiej i ułożyć w
naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
przez około 30 minut. Gotowe roladki podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką
ze świeżych warzyw.
Wyglądają pysznie! :)
OdpowiedzUsuń