środa, 27 czerwca 2018

Letnia porzeczkowa zupa


Zupa z dojrzewających w słońcu kwaskowych, orzeźwiających czerwonych porzeczek, których smak uzupełnia delikatna słodycz cukru to idealna propozycja dla fanów sezonowych, letnich obiadów na bazie świeżych owoców. Porzeczkowa zupa swoim pięknym, głębokim kolorem oraz zawartymi w niej zakręconymi świderkami z pewnością skusi najmłodszych i dostarczy im niezbędnych witamin.

Składniki:

750g czerwonej porzeczki
2 płaskie łyżki kisielu o smaku porzeczkowym
4 łyżki cukru pudru
600ml wody
szczypta cynamonu
200g makaronu świderki
1 łyżka soli
kilka łyżek czerwonej porzeczki do podania zupy

Wykonanie:

1. Porzeczki umyć, osuszyć dodać cukier i dokładnie wymieszać. Przełożyć do garnka, zalać 500 ml wody i gotować aż porzeczki zmiękną i puszczą sok. Następnie całą zawartość garnka przelać przez sito i przetrzeć porzeczki aby usunąć pestki i skórki. Gotowy sok ponownie zagotować, doprawić szczyptą cynamonu i wlać kisiel rozrobiony w pozostałej ilości wody. Gotową zupę jeszcze raz zagotować i ewentualnie doprawić cukrem (w zależności od kubków smakowych), pozostawić do wystudzenia.

2. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą.

3. Gotową zupę podawać z makaronem, udekorować świeżymi owocami czerwonej porzeczki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz