Niezwykle aromatyczna nalewka z czarnej porzeczki
z dodatkiem wanilii znana jest ze swoich właściwości zdrowotnych: korzystnie
wpływa na zaburzenia trawienia, pomaga w nieżycie górnych dróg oddechowych i
bólu gardła, a przy okazji doskonale smakuje. Idealnie rozgrzewa w chłodne, jesienne
wieczory.
Składniki:
1kg czarnych porzeczek
0,6l spirytusu
rektyfikowanego
1kg cukru
100ml wody mineralnej
niegazowanej
2 laski wanilii
Wykonanie:
1.
Umyć porzeczki i przełożyć do wyparzonego dużego słoika.
2.
Laski wanilii pokroić na małe kawałki i dodać do porzeczek.
3.
Zawartość słoika zalać spirytusem i szczelnie zamknąć, a następnie odstawić na
tydzień, co 2 dni potrząsając słoikiem.
4.
Po upływie tego czasu zlać płyn (ekstrakt spirytusowy) znad owoców do innego słoika, a następnie zakręcić i wstawić do lodówki lub innego
chłodnego miejsca.
5.
Pozostałe owoce zasypać cukrem i dobrze wymieszać, a następnie słoik zamknąć
kilkakrotnie złożoną czystą szmatką i odstawić na 3 tygodnie, aż cukier się całkowicie rozpuści. (należy codziennie potrząsać słoikiem, żeby
wszystkie owoce równomiernie puszczały sok).
6.
Powstały syrop zlać przez filtr bibułkowy i połączyć z ekstraktem spirytusowym,
a pozostałe owoce przelać 100 ml wody mineralnej niegazowanej i po przesączeniu
przez filtr bibułkowy dodać do reszty nalewki.
7.
Całość należy jeszcze dwukrotnie przelać przez filtr bibułkowy, a następnie przelać do czystego słoika i odstawić do klarowania na 3 tygodnie.
8. Po tym czasie należy przelać dwukrotnie przez filtr bibułkowy
bezpośrednio do przygotowanych butelek lub karafek.
musi smakować pysznie :)
OdpowiedzUsuń