wtorek, 26 czerwca 2018

Rolada z indyka nadziewana szpinakiem i suszonymi pomidorami


Aromatyczna rolada ze szpinakiem to doskonały pomysł zarówno na obiad jak i na imprezową przekąskę. Rewelacyjnie sprawdza się również na kanapki.

Składniki:

1,30kg fileta z indyka
70g świeżego szpinaku
150g suszonych pomidorów
10 plastrów wędzonego boczku
słodka papryka
sól
pieprz
2 łyżki masła extra

Wykonanie:

1. Filet z indyka rozciąć na duży płat, lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć z obydwu stron solą, pieprzem i papryką. Pozostawić na około 30 minut.

2. Szpinak umyć, osuszyć, a suszone pomidory odsączyć z oliwy i drobno posiekać.

3. Na całej powierzchni płata z indyka rozłożyć szpinak, plastry boczku jeden obok drugiego i pokrojone suszone pomidory. Następnie całość zwinąć w roladę, wierzch posmarować masłem, owinąć folią aluminiową i ułożyć w brytfannie do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez około 30 minut. Ostatnie 10 minut odkryć fileta aby lekko się zarumienił.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz