Słodkie,
kruche babeczki z orzeźwiającym, egzotycznym musem z mango i nutą pachnącej
mięty to fajny pomysł na deser do kawki w gronie najbliższych.
Składniki:
Ciasto
kruche:
300g
mąki pszennej
125g
masła ekstra
70g
cukru pudru
1
jajko
bułka
tarta do posypania foremek
masło
do wysmarowania formy
Mus
z mango:
2 mango
100ml
soku z mango
100ml
wody
4
łyżki soku z limonki
4
łyżki cukru trzcinowego
2
łyżeczki żelatyny
4
łyżki posiekanych drobno listków mięty
Dodatkowo:
bita
śmietana
listki
mięty
żółta
posypka
Wykonanie:
1.
Ciasto:
Mąkę
przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką.
Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i
schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować
podsypując mąką, wylepić foremki
babeczek, wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
2.
Mus z mango:
Mango
obrać, pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukier, wodę, sok z mango i limonki,
zmiksować blenderem do postaci musu. Żelatynę zalać małą ilością wodą i
pozostawić do napęcznienia. Następnie dodać trochę wody, lekko podgrzać i
dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Po tym czasie do musu dodać żelatynę,
drobno posiekaną miętę i wszystko razem wymieszać. Pozostawić do lekkiego
stężenia musu.
3. Tężejący mus przelać do wystudzonych korpusów babeczek i wstawić do
lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie udekorować bitą śmietaną, listkiem
mięty i posypać posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz