Crumble
z truskawkami czyli owoce zapieczone pod kruszonką. Bardzo łatwy, szybki i
doskonały pomysł na letni deser z wykorzystaniem sezonowych owoców. Crumble świetnie
smakuje z gałką ulubionych lodów.
Składniki
na 4 kokilki:
Kruszonka:
70g
margaryna Palma Bielmar
100g
mąki pszennej
60g
cukru
2
łyżeczki cukru wanilinowego
Dodatkowo:
300g
świeżych truskawek
2
łyżki cukru brązowego
1
łyżka mąki ziemniaczanej
margaryna
Palma do wysmarowania kokilek
cukier
puder do posypania
Wykonanie:
1.
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na mniejsze kawałki. Owoce
przełożyć do miski, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie
wymieszać. Następnie truskawki przełożyć do wysmarowanych margaryną kokilek.
2.
Kruszonka:
Margarynę,
mąkę i cukry wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
3.
Owoce w kokilkach przysypać gotową kruszonką, wstawić do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni i piec przez około 15 - 20 minut.
4.
Gotowe crumble z truskawkami posypać
cukrem pudrem.
Dlaczego warto przygotować ten deser?
➥ jest łatwy i szybki w przygotowaniu :)
➥ zawsze świetnie smakuje i cudownie wygląda :)
➥ zawiera świeże owoce :)
➥ jest smakiem dzieciństwa, którego się nie zapomina :)
➥ nikt nie jest w stanie się mu oprzeć :)
➥ zawarta w nim margaryna PALMA to klasyka polskich wypieków :)
MARGARYNA PALMA - CHWALMY SIĘ TRADYCJĄ !!!
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńEwelinko narobiłaś mi smaka...
OdpowiedzUsuńtaki deserek to ja z chęcią zjem... :)
OdpowiedzUsuńA czy można upiec dzień wcześniej i na drugi dzień podgrzać?
OdpowiedzUsuńPewnie można,ale nie sądzę żeby kruszonka była tak fajnie chrupiąca, z pewnością nasiąknie od owoców. U nas w domu nie ma szans żeby przetrwały do dnia następnego :)
UsuńDeser wygląda przepięknie.
OdpowiedzUsuń