poniedziałek, 11 czerwca 2018

Crumble z truskawkami


Crumble z truskawkami czyli owoce zapieczone pod kruszonką. Bardzo łatwy, szybki i doskonały pomysł na letni deser z wykorzystaniem sezonowych owoców. Crumble świetnie smakuje z gałką ulubionych lodów.

Składniki na 4 kokilki:

Kruszonka:
70g margaryna Palma Bielmar
100g mąki pszennej
60g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego

Dodatkowo:
300g świeżych truskawek
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej

margaryna Palma do wysmarowania kokilek
cukier puder do posypania

Wykonanie:

1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na mniejsze kawałki. Owoce przełożyć do miski, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszać. Następnie truskawki przełożyć do wysmarowanych margaryną kokilek.

2. Kruszonka:
Margarynę, mąkę i cukry wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki.

3. Owoce w kokilkach przysypać gotową kruszonką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15 - 20 minut.

4. Gotowe crumble z truskawkami  posypać cukrem pudrem.










Dlaczego warto przygotować ten deser?

jest łatwy i szybki w przygotowaniu :)

zawsze świetnie smakuje i cudownie wygląda :)

zawiera świeże owoce :)

jest smakiem dzieciństwa, którego się nie zapomina :)

nikt nie jest w stanie się mu oprzeć :)

zawarta w nim margaryna PALMA to klasyka polskich wypieków :)


MARGARYNA PALMA - CHWALMY SIĘ TRADYCJĄ !!!



6 komentarzy:

  1. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Theresa Korthals12 czerwca 2018 16:46

    Ewelinko narobiłaś mi smaka...

    OdpowiedzUsuń
  3. Dorota Adam Należy do grupy Gotujemy12 czerwca 2018 19:00

    taki deserek to ja z chęcią zjem... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy można upiec dzień wcześniej i na drugi dzień podgrzać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie można,ale nie sądzę żeby kruszonka była tak fajnie chrupiąca, z pewnością nasiąknie od owoców. U nas w domu nie ma szans żeby przetrwały do dnia następnego :)

      Usuń
  5. Deser wygląda przepięknie.

    OdpowiedzUsuń