poniedziałek, 4 czerwca 2018

Grillowana tortilla z kurczakiem i warzywną salsą


Domowy Fast  Food z delikatnego, drobiowego, dobrze przyprawionego mięsa, bogaty w dużą ilość świeżych, naszpikowanych witaminami kolorowych warzyw, podany z własnym sosem to świetna alternatywa dla gotowego jedzenia z budek i fajny pomysł na sycący, wartościowy obiad lub przekąskę.

Składniki:

8 placków tortilli
400g fileta z kurczaka
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 zielony ogórek
1 czerwona cebula
200g kukurydzy z puszki
250g pomidorków koktajlowych
8 listków sałaty karbowanej
przyprawa  do grosa
sól morska
świeżo zmielony pieprz
olej kokosowy

Sos:
150g jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
4 łyżki ketchupu pikantnego
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Filet z kurczaka umyć, pokroić w większe podłużne kawałki, oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do gyrosa, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oleju kokosowym.

2. Salsa warzywna:
Papryki, umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, a ogórka dokładnie umyć i pokroić w grubszą kostkę. Pomidorki umyć i pokroić w ćwiartki, a cebulę w piórka. Papryki, ogórka, pomidorki, cebulę i kukurydzę przełożyć do miski i dokładnie wymieszać, następnie oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem.

3. Sos:
Jogurt naturalny, majonez i ketchup przełożyć do miseczki, dokładnie ze sobą wymieszać, a następnie doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

4. Tortille lekko posmarować wodą, a następnie ułożyć z każdej strony na rozgrzanej patelni grillowej. Na każdej zgrillowanej tortilli ułożyć jeden plaster sałaty, wyłożyć fileta z kurczaka, salsę warzywną, polać sosem i zwinąć w rożek. Podawać na ciepło.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz