Domowy Fast Food z delikatnego, drobiowego, dobrze
przyprawionego mięsa, bogaty w dużą ilość świeżych, naszpikowanych witaminami
kolorowych warzyw, podany z własnym sosem to świetna alternatywa dla gotowego
jedzenia z budek i fajny pomysł na sycący, wartościowy obiad lub przekąskę.
Składniki:
8 placków tortilli
400g fileta z kurczaka
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 zielony ogórek
1 czerwona cebula
200g
kukurydzy z puszki
250g pomidorków koktajlowych
8 listków sałaty karbowanej
przyprawa do grosa
sól morska
świeżo zmielony pieprz
olej kokosowy
Sos:
150g jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
4 łyżki ketchupu pikantnego
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Filet z kurczaka umyć, pokroić w większe
podłużne kawałki, oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do gyrosa, odstawić na
około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oleju kokosowym.
2. Salsa
warzywna:
Papryki,
umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, a ogórka dokładnie umyć i
pokroić w grubszą kostkę. Pomidorki umyć i pokroić w ćwiartki, a cebulę w
piórka. Papryki, ogórka, pomidorki, cebulę i kukurydzę przełożyć do miski i
dokładnie wymieszać, następnie oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem.
3. Sos:
Jogurt
naturalny, majonez i ketchup przełożyć do miseczki, dokładnie ze sobą wymieszać,
a następnie doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
4. Tortille
lekko posmarować wodą, a następnie ułożyć z każdej strony na rozgrzanej patelni
grillowej. Na każdej zgrillowanej tortilli ułożyć jeden plaster sałaty, wyłożyć
fileta z kurczaka, salsę warzywną, polać sosem i zwinąć w rożek. Podawać na
ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz