Słodka tarta o nieregularnych chrupiących
brzegach, z cienką warstwą sera, świeżej moreli, pachnącego cytrusami imbiru to
świetny pomysł na szybki w przygotowaniu sezonowy deser.
Składniki:
Ciasto:
260g mąki pszennej
160g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
szczypta soli
Farsz:
200g białego sera
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
starta skórka z połowy cytryny
1 łyżka cukru wanilinowego
500g moreli
4 łyżki cukru brązowego
3-4 cm imbiru
1 łyżka bułki tartej
Dodatkowo:
cukier brązowy do posypania brzegów
jajko do posmarowania brzegów
cukier puder do posypania tarty
olej do wysmarowania blachy
Wykonanie:
1.
Morele umyć, pokroić w połówki, przełożyć do miski, zasypać cukrem brązowym,
startym imbirem i dokładnie wymieszać.
2. Ciasto:
Mąkę
przesiać do miski, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, kawałki masła i
wszystko posiekać siekaczką. Następnie dodać jajko i zagnieść na jednolite
ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 40-50 minut. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć
na blachę do pieczenia wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do
pieczenia, rozwałkować na kształt koła o
średnicy około 36 cm.
3.
Masa serowa:
Ser
rozgnieść widelcem, dodać żółtko, cukier, cukier wanilinowy, startą skórkę i
dokładnie wymieszać.
4. Płatki migdałowe uprażyć
na suchej patelni.
5.
Środek ciasta posmarować wcześniej przygotowaną masą serową, na wierzchu sera
ułożyć morele, pozostawiając przy brzegu około 3-4 cm marginesu. Pozostawiony
margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać brązowym cukrem.
6.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut.
7. Galette ostudzić i posypać płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz