wtorek, 5 czerwca 2018

Galette z morelami, serem i nutą imbiru


Słodka tarta o nieregularnych chrupiących brzegach, z cienką warstwą sera, świeżej moreli, pachnącego cytrusami imbiru to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu sezonowy deser.

Składniki:

Ciasto:
260g mąki pszennej
160g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
szczypta soli

Farsz:
200g białego sera
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
starta skórka z połowy cytryny
1 łyżka cukru wanilinowego
500g moreli
4 łyżki cukru brązowego
3-4 cm imbiru
1 łyżka bułki tartej

Dodatkowo:
cukier brązowy do posypania brzegów
jajko do posmarowania brzegów
cukier puder do posypania tarty
olej do wysmarowania blachy

Wykonanie:

1. Morele umyć, pokroić w połówki, przełożyć do miski, zasypać cukrem brązowym, startym imbirem i dokładnie wymieszać.

2. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, kawałki masła i wszystko posiekać siekaczką. Następnie dodać jajko i zagnieść na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 40-50 minut. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia,  rozwałkować na kształt koła o średnicy około 36 cm.

3. Masa serowa:
Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtko, cukier, cukier wanilinowy, startą skórkę i dokładnie wymieszać.

4. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.

5. Środek ciasta posmarować wcześniej przygotowaną masą serową, na wierzchu sera ułożyć morele, pozostawiając przy brzegu około 3-4 cm marginesu. Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać brązowym cukrem.

6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut.

7. Galette ostudzić i posypać płatkami migdałowymi.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz