Intensywnie truskawkowy, elegancki deser
z lodami waniliowymi, chrupiącymi migdałami i dodatkiem czerwonego wina
zachwyci wszystkich gości. Dla najmłodszych w wersji z sokiem truskawkowym.
Świeże truskawki i wanilia to wymarzone połączenie, któremu nikt się nie oprze.
Składniki na 4 porcje:
200g truskawek
30 cukru
80ml czerwonego słodkiego wina (w wersji
dla dzieci zamienić wino na sok z truskawek)
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
8 gałek lodów waniliowych
150ml śmietany 36%
1 łyżeczka cukru pudru
4 truskawki
3 łyżki płatków migdałowych
Wykonanie:
1.
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki. Następnie przełożyć do
rondelka, dodać cukier, zagotować, dodać wino wymieszane z mąką ziemniaczaną i
energicznie wymieszać. Jeszcze gorące przełożyć do 4 pucharków i pozostawić do
ostudzenia.
2.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
3.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać.
4.
Po tym czasie do każdego pucharka dodać po 2 gałki lodów waniliowych, wycisnąć
po kilka rozetek z bitej śmietany, udekorować kawałkami truskawek i posypać
płatkami migdałów.
Ale pychota :)
OdpowiedzUsuń