środa, 6 czerwca 2018

Deser lodowy z truskawkami, płatkami migdałów i nutą czerwonego wina


Intensywnie truskawkowy, elegancki deser z lodami waniliowymi, chrupiącymi migdałami i dodatkiem czerwonego wina zachwyci wszystkich gości. Dla najmłodszych w wersji z sokiem truskawkowym. Świeże truskawki i wanilia to wymarzone połączenie, któremu nikt się nie oprze.

Składniki na 4 porcje:

200g truskawek
30 cukru
80ml czerwonego słodkiego wina (w wersji dla dzieci zamienić wino na sok z truskawek)
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
8 gałek lodów waniliowych
150ml śmietany 36%
1 łyżeczka cukru pudru
4 truskawki
3 łyżki płatków migdałowych

Wykonanie:

1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki. Następnie przełożyć do rondelka, dodać cukier, zagotować, dodać wino wymieszane z mąką ziemniaczaną i energicznie wymieszać. Jeszcze gorące przełożyć do 4 pucharków i pozostawić do ostudzenia.

2. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.

3. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie  wymieszać.

4. Po tym czasie do każdego pucharka dodać po 2 gałki lodów waniliowych, wycisnąć po kilka rozetek z bitej śmietany, udekorować kawałkami truskawek i posypać płatkami migdałów.





1 komentarz: