piątek, 8 czerwca 2018

Drobiowa sałatka z truskawkami, szpinakiem i chrupiącymi migdałami


Szybka w przygotowaniu, bogata w witaminy sezonowa sałatka na bazie dobrze przyprawionego kurczaka, słodkich, soczystych truskawek, liści szpinaku i chrupiących migdałów. Polana dressingiem z nutą jabłkowej słodkości smakuje rewelacyjnie.

Składniki:

300g fileta z kurczaka
350g świeżych truskawek
120g mini mozzarelli
100g świeżego szpinaku
40g płatków migdałowych
przyprawa do kurczaka
olej kokosowy

Dressing:
5 łyżek oleju arachidowego
3 łyżeczki miodu
2 łyżki octu jabłkowego
sól
świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

1. Filet z kurczaka pokroić w podłużne paski, oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oleju kokosowym.

2. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić na ćwiartki lub połówki.

3. Szpinak umyć i osuszyć, a mozzarellę odsączyć z zalewy.

4. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.

5. Dressing:
Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut żeby się przegryzły.

6. Na talerzu ułożyć szpinak, filet z kurczaka, truskawki, ser mozzarella posypać płatkami migdałowymi, wymieszać i polać dressingiem.





2 komentarze:

  1. Połączenie mięsa, szpinaku i owoców? Kiedyś nie do pomyślenia. Obecnie to się jada. Świetny przepis. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń