Szybka
w przygotowaniu, bogata w witaminy sezonowa sałatka na bazie dobrze
przyprawionego kurczaka, słodkich, soczystych truskawek, liści szpinaku i
chrupiących migdałów. Polana dressingiem z nutą jabłkowej słodkości smakuje
rewelacyjnie.
Składniki:
300g
fileta z kurczaka
350g
świeżych truskawek
120g
mini mozzarelli
100g
świeżego szpinaku
40g
płatków migdałowych
przyprawa
do kurczaka
olej
kokosowy
Dressing:
5
łyżek oleju arachidowego
3
łyżeczki miodu
2
łyżki octu jabłkowego
sól
świeżo
zmielony pieprz
Wykonanie:
1.
Filet z kurczaka pokroić w podłużne paski, oprószyć przyprawą do kurczaka i
odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oleju kokosowym.
2.
Truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić na ćwiartki lub połówki.
3.
Szpinak umyć i osuszyć, a mozzarellę odsączyć z zalewy.
4.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
5.
Dressing:
Składniki
sosu dokładnie ze sobą wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut żeby
się przegryzły.
6. Na talerzu ułożyć szpinak, filet z kurczaka, truskawki, ser mozzarella
posypać płatkami migdałowymi, wymieszać i polać dressingiem.
Połączenie mięsa, szpinaku i owoców? Kiedyś nie do pomyślenia. Obecnie to się jada. Świetny przepis. :-)
OdpowiedzUsuńWygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuń