sobota, 23 czerwca 2018

Zapiekany dorsz z pietruszkowym pesto podany na młodych ziemniakach w aromatycznym sosie pomidorowym


Pieczony filet z dorsza podany z niezwykle aromatycznym pesto na bazie pachnącej natki pietruszki, chrupiących orzeszków ziemnych i orzeźwiającej limonki to ciekawy pomysł na podanie klasycznej ryby w nowatorskiej odsłonie. Całość zapieczona na młodych ziemniakach z pachnącym pomidorowym sosem to świetny przepis na smaczny, sycący obiad z rybą w roli głównej.

Składniki:

600g fileta z dorsza
800g młodych ziemniaków
4 cebule
2 ząbki czosnku
4 duże pomidory
starta skórka z 1 cytryny
1/2 pęczka natki z pietruszki
1/2 pęczeka kolendry
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka ostrej papryki
2 łyżeczki słodkiej papryki
100g czarnych oliwek
sól
pieprz
olej

Pesto pietruszkowe:
50g orzechów ziemnych niesolonych
1 pęczek natki z pietruszki
1/2 pęczka kolendry
1 ząbek czosnku
soku z 1/2 cytryny
4 łyżki oliwy
świeżo zmielony pieprz
sól morska

Wykonanie:

1. Filety dorsza oprószyć pieprzem, roztartym w moździerzu kminkiem i odstawić na około 30 minut.

2. Pesto pietruszkowe:
Wszystkie składniki przełożyć do blendera, następnie zmiksować do postaci pesto, doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Młode ziemniaki dokładnie umyć, wyszorować, pokroić na grube cząstki i ugotować al dente w osolonym wrzątki. Następnie podsmażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, oprószyć lekko solą, pieprzem i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.

4. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać otartą skórkę z cytryny, ostrą i słodką paprykę i chwilę smażyć. Następnie dodać drobno pokrojone pomidory, doprowadzić do wrzenia i gotować około 5-8 minut, aż część sosu troszkę odparuje. Po tym czasie dodać drobno posiekaną natkę z pietruszki, kolendrę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

5. Tak przygotowany sos wylać na ziemniaki w naczyniu żaroodpornym, ułożyć rybę,  posypać oliwkami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 25-30 minut.

6. Po tym czasie dorsza polać pesto i posypać kolendrą.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz