Pieczony
filet z dorsza podany z niezwykle aromatycznym pesto na bazie pachnącej natki
pietruszki, chrupiących orzeszków ziemnych i orzeźwiającej limonki to ciekawy
pomysł na podanie klasycznej ryby w nowatorskiej odsłonie. Całość zapieczona na
młodych ziemniakach z pachnącym pomidorowym sosem to świetny przepis na
smaczny, sycący obiad z rybą w roli głównej.
Składniki:
600g
fileta z dorsza
800g
młodych ziemniaków
4
cebule
2
ząbki czosnku
4
duże pomidory
starta
skórka z 1 cytryny
1/2
pęczka natki z pietruszki
1/2
pęczeka kolendry
1
łyżeczka kminku
1
łyżeczka ostrej papryki
2
łyżeczki słodkiej papryki
100g
czarnych oliwek
sól
pieprz
olej
Pesto
pietruszkowe:
50g
orzechów ziemnych niesolonych
1
pęczek natki z pietruszki
1/2
pęczka kolendry
1
ząbek czosnku
soku
z 1/2 cytryny
4
łyżki oliwy
świeżo
zmielony pieprz
sól
morska
Wykonanie:
1.
Filety dorsza oprószyć pieprzem, roztartym w moździerzu kminkiem i odstawić na
około 30 minut.
2. Pesto pietruszkowe:
Wszystkie składniki przełożyć
do blendera, następnie zmiksować do postaci pesto, doprawić do smaku solą i pieprzem.
3.
Młode ziemniaki dokładnie umyć, wyszorować, pokroić na grube cząstki i ugotować
al dente w osolonym wrzątki. Następnie podsmażyć na rozgrzanej patelni z
niewielką ilością oleju, oprószyć lekko solą, pieprzem i przełożyć do naczynia
żaroodpornego wysmarowanego olejem.
4.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać otartą skórkę z cytryny,
ostrą i słodką paprykę i chwilę smażyć. Następnie dodać drobno pokrojone
pomidory, doprowadzić do wrzenia i gotować około 5-8 minut, aż część sosu
troszkę odparuje. Po tym czasie dodać drobno posiekaną natkę z pietruszki, kolendrę
i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
5.
Tak przygotowany sos wylać na ziemniaki w naczyniu żaroodpornym, ułożyć
rybę, posypać oliwkami i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 25-30 minut.
6. Po tym czasie dorsza polać pesto i posypać kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz