sobota, 19 maja 2018

Warstwowa sałatka bankietowa z tuńczykiem


Sałatka z tuńczykiem w roli głównej, w towarzystwie chrupiącego brokułu i innych warzyw, jajek oraz aromatycznego sera, która w mgnieniu oka rozchodzi się na każdej imprezie i równie szybko znika z talerza w postaci drugiego śniadania.

Składniki:

2 puszki po 185g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Princes
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 brokuł
6 jajek
1 czerwona papryka
1/2 pęczku szczypiorku
140g żółtego wędzonego sera
sól
cukier
pieprz

Wykonanie:

1. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy.

2. Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki i ugotować al dente we wrzątku z dodatkiem szczypty soli i cukru, a następnie odcedzić i ostudzić.

3. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i oddzielić białka od żółtek. Białka i żółtka zetrzeć osobno na tarce o drobnych oczkach.

4. Czerwoną paprykę pokroić w drobną kostkę, a szczypiorek drobno posiekać.

5. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

6. W salaterce układać sałatkę warstwowo: różyczki brokułu, żółty ser, czerwona papryka, 3 łyżki majonezu, oprószyć solą i pieprzem, kawałki tuńczyka, kukurydza, białka, 3 łyżki majonezu, oprószyć solą i pieprzem, żółtka, oprószyć solą i pieprzem. Na wierzchu posypać posiekanym szczypiorkiem.


#MasterTuńczyk

Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes ! :)


Tuńczyk to źródło pełnowartościowego białka czy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarcza witaminy B, A i D, fosfor, żelazo i na dodatek jest fit! To doskonała baza do sałatek, kanapek, makaronów czy zapiekanek, świetnie nadaje się także na grilla.


Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes


Rodzinne gotowanie? To kulinarne wyzwanie :) Pokażcie Wasze wspólne gotowanie i weźcie udział w konkursie Princes! 500 nagród czeka właśnie na Was!




4 komentarze:

  1. Joanna Daniel Patent19 maja 2018 21:54

    super

    OdpowiedzUsuń
  2. Sylwia Nowacka GOTUJ I PIECZ ZE SMAKIEM-DZIEL SIĘ PRZEPISAMI20 maja 2018 10:25

    Super też często robię w domu z dużą ilością warstwową :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam na urodziny męża i na 100% skorzystam jeszcze z przepisu. Dzięki Tobie odkryłam tuńczyka princes, wcześniej kupowałam z biedronki ale czuć różnice w smaku. Proszę o więcej przepisów z rybkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada super! Też jestem fanką tego tuńczyka

    OdpowiedzUsuń