Sałatka
z tuńczykiem w roli głównej, w towarzystwie chrupiącego brokułu i innych
warzyw, jajek oraz aromatycznego sera, która w mgnieniu oka rozchodzi się na
każdej imprezie i równie szybko znika z talerza w postaci drugiego śniadania.
Składniki:
2
puszki po 185g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Princes
1
puszka kukurydzy konserwowej
1
brokuł
6
jajek
1
czerwona papryka
1/2
pęczku szczypiorku
140g
żółtego wędzonego sera
sól
cukier
pieprz
Wykonanie:
1.
Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy.
2.
Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki i ugotować al dente we wrzątku z
dodatkiem szczypty soli i cukru, a następnie odcedzić i ostudzić.
3.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i oddzielić białka od żółtek. Białka
i żółtka zetrzeć osobno na tarce o drobnych oczkach.
4.
Czerwoną paprykę pokroić w drobną kostkę, a szczypiorek drobno posiekać.
5.
Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
6. W salaterce układać sałatkę warstwowo: różyczki brokułu, żółty ser,
czerwona papryka, 3 łyżki majonezu, oprószyć solą i pieprzem, kawałki tuńczyka,
kukurydza, białka, 3 łyżki majonezu, oprószyć solą i pieprzem, żółtka, oprószyć
solą i pieprzem. Na wierzchu posypać posiekanym szczypiorkiem.
#MasterTuńczyk
Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes ! :)
Tuńczyk to źródło pełnowartościowego białka czy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarcza witaminy B, A i D, fosfor, żelazo i na dodatek jest fit! To doskonała baza do sałatek, kanapek, makaronów czy zapiekanek, świetnie nadaje się także na grilla.
super
OdpowiedzUsuńSuper też często robię w domu z dużą ilością warstwową :)
OdpowiedzUsuńRobiłam na urodziny męża i na 100% skorzystam jeszcze z przepisu. Dzięki Tobie odkryłam tuńczyka princes, wcześniej kupowałam z biedronki ale czuć różnice w smaku. Proszę o więcej przepisów z rybkami :)
OdpowiedzUsuńWyglada super! Też jestem fanką tego tuńczyka
OdpowiedzUsuń