Kruche,
pachnące aromatyczną wanilią tartaletki ze świeżymi truskawkami i chrupiącą kruszonką to świetny pomysł na lekki sezonowy deser.
Składniki:
Ciasto
kruche:
2
szklanki mąki pszennej
150g
masła ekstra
1/2
szklanka cukru pudru
2
żółtka
Kruszonka:
100g
mąki orkiszowej
50g
cukru
50g
masła ekstra
500g
truskawek
1/2
laski wanilii
2
łyżki cukru
bułka
tarta
olej
kokosowy do wysmarowania formy
Wykonanie:
1.
Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do dużej miski, dodać miąższ z
laski wanilii, zasypać cukrem i całość dokładnie wymieszać.
2.
Kruszonka:
Masło,
mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
3.
Ciasto:
Mąkę
przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką.
Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i
schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować
podsypując mąką i przełożyć do foremek o średnicy 9 cm wysmarowanych olejem i
posypanych bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do
180 stopni przez około 5-10 minut.
4.
Podpieczone spody tartaletek uzupełnić truskawkami z wanilią i posypać na wierzchu kruszonką. Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do
180 stopni i piec przez około 20-25 minut.
Smacznego :)
OdpowiedzUsuń