piątek, 18 maja 2018

Serowo - truskawkowa rolada z kawową nutą


Ciasto, w którym smak truskawek idealnie komponuje się z masą z homogenizowanych serków, biszkoptem nasączonym kawą i migdałowym likierem tworząc prawdziwą rozkosz do małej czarnej.

Składniki:

Biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao

Masa waniliowa:
360g serka homogenizowanego waniliowego
125g masła
3 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mleka
3 łyżeczki żelatyny

Masa czekoladowa:
360g serka homogenizowanego czekoladowego
100g mlecznej czekolady
3 żółtka
2 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki mleka
3 łyżeczki żelatyny

Poncz:
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki wrzątku
50ml likieru migdałowego

Polewa truskawkowa:
250g truskawek
1 truskawkowa galaretka

Dodatkowo:
bita śmietana
truskawki, borówki

Wykonanie:

1. Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. Wlać do prostokątnej formy o wymiarach 39 cm x 12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.

2. Masa czekoladowa:
Żelatynę zalać 1/4 szklanki mleka żeby napęczniała a resztę mleka podgrzać i dodać do żelatyny, mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Mikserem utrzeć żółtka z cukrem na puch, dalej miksując dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej i lekko wystudzoną czekoladę, serek czekoladowy i przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać mikserem.

3. Masa waniliowa:
Żelatynę zalać 1/4 szklanki mleka żeby napęczniała a resztę mleka podgrzać i dodać do żelatyny, mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Mikserem utrzeć żółtka z cukrem na puch, dalej miksując dodać masło, serek waniliowy i przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać mikserem.

4. Poncz:
Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem.

5. Polewa truskawkowa:
Truskawki zagotować w 1/2 szklanki wody, zblendować blenderem, wsypać galaretkę, mieszać do momentu aż galaretka się rozpuści i zagotować. Odstawić do lekkiego stężenia.

6. Do formy wyłożonej folią spożywczą wylać masę waniliową i wstawić do lodówki na około 30 minut, włożyć jeden blat biszkoptu, nasączyć ponczem,  wylać masę czekoladową i wstawić ponownie do lodówki na około 30 minut, następnie przykryć drugim blatem biszkoptu i nasączyć ponczem. Wstawić do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie wyjąć roladę z formy, polać tężejącą truskawkową polewą, wstawić do lodówki na około 15 minut, udekorować bitą śmietaną i owocami.








3 komentarze:

  1. Jest bardzo kusząca a prezentuje się rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Grażyna Matusik20 maja 2018 10:28

    woow, woow. Wyglada smakowicie...

    OdpowiedzUsuń