Ciasto,
w którym smak truskawek idealnie komponuje się z masą z homogenizowanych serków,
biszkoptem nasączonym kawą i migdałowym likierem tworząc prawdziwą rozkosz do
małej czarnej.
Składniki:
Biszkopt:
3
jajka
1/2
szklanki cukru pudru
1/2
szklanki mąki pszennej
1
łyżka mąki ziemniaczanej
1
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3
łyżeczki kakao
Masa
waniliowa:
360g
serka homogenizowanego waniliowego
125g
masła
3
żółtka
1/2
szklanki cukru pudru
1/2
szklanki mleka
3
łyżeczki żelatyny
Masa
czekoladowa:
360g
serka homogenizowanego czekoladowego
100g
mlecznej czekolady
3
żółtka
2
łyżki cukru pudru
1/2
szklanki mleka
3
łyżeczki żelatyny
Poncz:
1
łyżka kawy rozpuszczalnej
1/2
szklanki wrzątku
50ml
likieru migdałowego
Polewa
truskawkowa:
250g
truskawek
1
truskawkowa galaretka
Dodatkowo:
bita
śmietana
truskawki,
borówki
Wykonanie:
1.
Biszkopt:
Białka
ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąkę
pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość
dokładnie wymieszać szpatułką. Wlać do prostokątnej formy o wymiarach 39 cm x 12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić i przekroić na dwa
blaty.
2.
Masa czekoladowa:
Żelatynę
zalać 1/4 szklanki mleka żeby napęczniała a resztę mleka podgrzać i dodać do
żelatyny, mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Mikserem utrzeć żółtka
z cukrem na puch, dalej miksując dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej i lekko
wystudzoną czekoladę, serek czekoladowy i przestudzoną żelatynę. Całość
dokładnie wymieszać mikserem.
3.
Masa waniliowa:
Żelatynę
zalać 1/4 szklanki mleka żeby napęczniała a resztę mleka podgrzać i dodać do
żelatyny, mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Mikserem utrzeć żółtka
z cukrem na puch, dalej miksując dodać masło, serek waniliowy i przestudzoną
żelatynę. Całość dokładnie wymieszać mikserem.
4.
Poncz:
Kawę
rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem.
5.
Polewa truskawkowa:
Truskawki
zagotować w 1/2 szklanki wody, zblendować blenderem, wsypać galaretkę, mieszać
do momentu aż galaretka się rozpuści i zagotować. Odstawić do lekkiego
stężenia.
6. Do formy wyłożonej folią spożywczą wylać masę waniliową i wstawić do
lodówki na około 30 minut, włożyć jeden blat biszkoptu, nasączyć ponczem, wylać masę czekoladową i wstawić ponownie do
lodówki na około 30 minut, następnie przykryć drugim blatem biszkoptu i
nasączyć ponczem. Wstawić do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie wyjąć
roladę z formy, polać tężejącą truskawkową polewą, wstawić do lodówki na około
15 minut, udekorować bitą śmietaną i owocami.
Jest bardzo kusząca a prezentuje się rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńwoow, woow. Wyglada smakowicie...
OdpowiedzUsuń