poniedziałek, 21 maja 2018

Truskawkowa sałatka z indykiem


Szybka w przygotowaniu, bogata w witaminy sezonowa sałatka, która jest doskonałym przykładem na połączenie mięsa z owocami. Filet z indyka podany ze świeżymi truskawkami tworzy idealne danie na upalne dni.

Składniki:

300g świeżych truskawek
250g fileta z indyka
120g sera pleśniowego camembert
1 opakowanie mix sałat z roszponką
zioła prowansalskie
papryka ostra
sól
świeżo zmielony pieprz
oliwa

Sos:
30 ml oliwy
3 łyżeczki miodu
3 łyżeczki musztardy francuskiej
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:

1. Indyka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami: ziołami, papryką, solą i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanej oliwie.

2. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na ćwiartki.

3. Mix sałat umyć i osuszyć, a ser pleśniowy pokroić w kostkę.

4. Sos:
Składniki sosu dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut żeby się przegryzły.

5. Mix sałat, indyka, truskawki i ser pleśniowy wymieszać i polać sosem musztardowo-miodowym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz