Łatwa
w przygotowaniu, smaczna przekąska nadziana dużą ilością soczystego tuńczyka,
który idealnie komponuje się z bukietem warzyw i aromatycznych przypraw.
Oszukane udka z tuńczykowym farszem z pewnością zaskoczą Waszych gości i będą
hitem imprezowego stołu.
Składniki:
Ciasto:
280g
mąki pszennej
1/2
łyżeczki proszku do pieczenia
200ml
kefir
szczypta soli
Farsz:
2 puszki po 185g tuńczyka w kawałkach w sosie
własnym Princes
1/2 puszki pomidorów
1/2 czerwonej papryki
1 cebula
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 ząbek czosnku
około 14-16 paluszków
3-4 jajka
bułka tarta
olej
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Ciasto:
Do
miski wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia, wszystko wymieszać, a następnie
dodać kefir i całość zagnieść rękoma na jednolite, elastyczne ciasto.
2.
Farsz:
Tuńczyka
odsączyć z zalewy. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać
pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory z puszki. Dodać paprykę słodką, ostrą i
całość gotować około 15 minut. Po tym czasie dodać tuńczyka, doprawić do smaku
solą, pieprzem i całość jeszcze zagotować aż do odparowania płynu, następnie
pozostawić do wystudzenia.
3.
Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 2-3mm, wyciąć kółka za pomocą szklanki o
średnicy około 8-9cm. Na każdym środku krążka ułożyć jednego paluszka, farsz i zlepić boki. Następnie przekroić na pół tak aby powstał kształt udka.
4.
Każde udko obtoczyć w jajku, bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni aż do
zrumienienia.
5. Gotowe mini udka podawać w formie przekąski z różnego rodzaju sosami.
Tuńczyk to źródło pełnowartościowego białka czy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarcza witaminy B, A i D, fosfor, żelazo i na dodatek jest fit! To doskonała baza do sałatek, kanapek, makaronów czy zapiekanek, świetnie nadaje się także na grilla – pomysłów na dania z tuńczykiem jest wiele :)
#MasterTuńczyk
Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes!
Rodzinne gotowanie? To kulinarne wyzwanie :) Pokażcie Wasze wspólne gotowanie i weźcie udział w konkursie Princes! 500 nagród czeka właśnie na Was!
rewelacja :)
OdpowiedzUsuń...niesamowite......rewelacja!!!!
OdpowiedzUsuńrzeczywiście ciekawe
OdpowiedzUsuńDla dzieci to jest idealne
OdpowiedzUsuńDla dzieci super i można przemycić tuńczyka...
OdpowiedzUsuńPzemycić to dobre słowo :D To jest trudna misja dla każdej mamy :D Widziałam że w tym konkursie princes jest dużo takich przepisów przemycenia jakiś zdrowych produktów
OdpowiedzUsuńPiękne danie i pewnie smaczne. Spróbuje przygotować na niedzielny obiad. Też biorę udział w konkursie princes ;)
OdpowiedzUsuń