niedziela, 20 maja 2018

Jogurtowe placuszki z truskawkami


Placuszki ze świeżymi truskawkami posypane cukrem pudrem, szklanka zimnego mleka lub gorącego kakao to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa i wakacji spędzanych na wsi u mojej babci.

Składniki:

370ml jogurtu naturalnego
200g świeżych truskawek
3 jajka
3 łyżki masła
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
szczypt soli
klarowane masło
cukier puder

Wykonanie:

1. Jogurt zmiksować z jajkami, solą i roztopionym masłem, dodać cukry i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać.

2. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w grubsze plastry.

3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość klarowanego masła, nakładać łyżką porcję ciasta. Na uformowane placuszki układać plastry truskawek, a następnie odwrócić placuszki i usmażyć na drugiej stronie.

4. Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem.




4 komentarze:

  1. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. często takie robię są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy mozna zamiast masla dac do srodka troche oleju i juz smazyc bez tluszczu? I zamiast maki przennej np orkiszowa badz ryzowa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze powiem, że nie próbowałam takich modyfikacji, proszę spróbować i napisać jaki był efekt :)

      Usuń