Placuszki
ze świeżymi truskawkami posypane cukrem pudrem, szklanka zimnego mleka lub
gorącego kakao to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa i wakacji spędzanych na wsi u mojej babci.
Składniki:
370ml
jogurtu naturalnego
200g
świeżych truskawek
3
jajka
3
łyżki masła
2
szklanki mąki pszennej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1
łyżka cukru pudru
2
łyżeczki cukru wanilinowego
szczypt
soli
klarowane
masło
cukier
puder
Wykonanie:
1.
Jogurt zmiksować z jajkami, solą i roztopionym masłem, dodać cukry i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać.
2.
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w grubsze plastry.
3.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość klarowanego masła, nakładać łyżką porcję
ciasta. Na uformowane placuszki układać plastry truskawek, a następnie odwrócić
placuszki i usmażyć na drugiej stronie.
4. Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem.
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńczęsto takie robię są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńA czy mozna zamiast masla dac do srodka troche oleju i juz smazyc bez tluszczu? I zamiast maki przennej np orkiszowa badz ryzowa
OdpowiedzUsuńSzczerze powiem, że nie próbowałam takich modyfikacji, proszę spróbować i napisać jaki był efekt :)
Usuń