piątek, 25 maja 2018

Torcik jogurtowe szaleństwo z truskawkami


Moja propozycja na lekkie, ale przede wszystkim smaczne ciasto na bazie zdrowego jogurtu naturalnego z dodatkiem bomby witaminowej w postaci świeżych truskawek i borówek. Idealny, słodki prezent Dla Mamy z Okazji Jej Święta 26 maja :)

Składniki:

Biszkopt:
3 jajka
1/2  szklanki cukru
3/4  szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel czerwonego barwnika

Masa  jogurtowo - truskawkowa:
450g gęstego jogurtu naturalnego
240g sera białego
500g truskawek
2 galaretki truskawkowe
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki mleka

Mus truskawkowy:
250g truskawek
1 galaretka truskawkowa
3/4 szklanki wody

Dodatkowo:
około 20 sztuk truskawek
50g borówki amerykańskiej
150ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
1 śmietan-fix

Wykonanie:

1. Biszkopt
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Podzielić na dwie równe części, do jednej z nich dodać barwnik. Obie masy wlać jednocześnie do formy (u mnie kwiatka 23 cm)  i piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 25 minut. Wystudzić i przekroić biszkopt na dwa blaty.

2. Masa jogurtowo - truskawkowa
Truskawki zmiksować blenderem, dodać 4 łyżki wody i galaretki, całość zagotować a następnie pozostawić do wystygnięcia. Jogurt naturalny zmiksować z białym serem na gładką masę, dodać przygotowaną galaretkę z truskawkami. Dokładnie wymieszać i dodać rozrobioną w mleku żelatynę.

3. Do formy włożyć 1 blat biszkoptu, brzegi formy obłożyć truskawkami pokrojonymi na pół, wlać masę jogurtowo - truskawkową. Przykryć drugim blatem biszkoptu i wstawić do lodówki na około 2 godziny.

4. Mus truskawkowy:
Truskawki zmiksować blenderem, dodać galaretkę rozpuszczoną w wodzie. Dokładnie wymieszać i wylać na schłodzony biszkopt z masą jogurtowo - truskawkową.

5. Śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fixem i cukrem.

6. Torcik udekorować bitą śmietaną, truskawkami i borówkami amerykańskimi.





1 komentarz: