Moja
propozycja na lekkie, ale przede wszystkim smaczne ciasto na bazie zdrowego
jogurtu naturalnego z dodatkiem bomby witaminowej w postaci świeżych truskawek
i borówek. Idealny, słodki prezent Dla Mamy z Okazji Jej Święta 26 maja :)
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
kilka kropel czerwonego
barwnika
Masa jogurtowo - truskawkowa:
450g gęstego jogurtu
naturalnego
240g sera białego
500g truskawek
2 galaretki truskawkowe
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki mleka
Mus truskawkowy:
250g truskawek
1 galaretka truskawkowa
3/4 szklanki wody
Dodatkowo:
około 20 sztuk truskawek
50g borówki amerykańskiej
150ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
1 śmietan-fix
Wykonanie:
1. Biszkopt
Białka
ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę pszenną i
ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Podzielić na dwie równe
części, do jednej z nich dodać barwnik. Obie masy wlać jednocześnie do formy (u
mnie kwiatka 23 cm) i piec w piekarniku
nagrzanym do 170°C
około 25 minut. Wystudzić i przekroić biszkopt na dwa blaty.
2.
Masa jogurtowo - truskawkowa
Truskawki
zmiksować blenderem, dodać 4 łyżki wody i galaretki, całość zagotować a
następnie pozostawić do wystygnięcia. Jogurt naturalny zmiksować z białym serem
na gładką masę, dodać przygotowaną galaretkę z truskawkami. Dokładnie wymieszać
i dodać rozrobioną w mleku żelatynę.
3.
Do formy włożyć 1 blat biszkoptu, brzegi formy obłożyć truskawkami pokrojonymi
na pół, wlać masę jogurtowo - truskawkową. Przykryć drugim blatem biszkoptu i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
4.
Mus truskawkowy:
Truskawki
zmiksować blenderem, dodać galaretkę rozpuszczoną w wodzie. Dokładnie wymieszać
i wylać na schłodzony biszkopt z masą jogurtowo - truskawkową.
5.
Śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fixem i cukrem.
6. Torcik udekorować bitą śmietaną, truskawkami i borówkami
amerykańskimi.
Wygląda doskonale! Trudno poprzestać na jednym kawałku :)
OdpowiedzUsuń