Wyraziste,
pikantne żeberka w aromatycznej, ciemnej marynacie na bazie wyrazistego sosu,
słodkiego miodu, ostrej musztardy, ketchupu i pachnącego czosnku to świetna
propozycja na grilla.
Składniki:
1kg
żeberek
2
liście laurowe
4
ziela angielskie
pieprz
ziarnisty
sól
Marynata:
5
łyżek ciemnego sosu sojowego
3
łyżki octu balsamicznego
2
łyżki miodu
6
łyżek łagodnego ketchupu
2
łyżeczki ostrej musztardy
3
ząbki czosnku
1
mała cebula
1/2
papryczki chilli
pieprz
Wykonanie:
1.
Żeberka umyć, pokroić w paski o szerokości około 4-5 cm, przełożyć do garnka, zalać wodą aby przykryć całe żeberka, dodać liście laurowe, ziele
angielskie, pieprz w ziarnach oraz sól. Gotować około 30 minut, a następnie
wyjąć żeberka z wody i wystudzić.
2.
Marynata:
Cebulę,
czosnek i papryczkę drobno posiekać przełożyć do miski. Dodać pozostałe
składniki marynaty i dokładnie wymieszać.
3. Żeberka dokładnie obtoczyć marynatą i odstawić na około 60 minut. Po tym czasie układać żeberka na grillu i grillować do miękkości mięsa.
mniam
OdpowiedzUsuńPyszka! Najlepsze są! Do tego ogóreczek konserwowy najlepiej od krakusa i mamy obiad idealny :)
OdpowiedzUsuń