Bardzo
zdrowa wersja domowego smalcu przygotowana na bazie ugotowanej białej fasoli,
smażonej cebulki i mieszanki rozmaitych przypraw. Dodatkowego aromatu i
słodkości dodają jabłka i suszone śliwki. Smalec z fasoli smakuje rewelacyjnie
i bez żadnych obaw można smarować nim pajdę chleba.
Składniki:
400g
białej fasoli Jaś
2
cebule
1
jabłko
100g
suszonych śliwek
3
sztuki ziela angielskiego
1
łyżeczka majeranku
1
łyżeczka suszonego lubczyku
olej
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Fasolę zalać wodą i pozostawić do następnego dnia. Po tym czasie ugotować do
miękkości w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i zblendować do postaci masy.
2.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie, dodać ziele angielskie, majeranek,
lubczyk i doprawić solą oraz pieprzem. Następnie obrane jabłko zetrzeć na tarce
o dużych oczkach, dodać do cebuli i chwilę smażyć. Na końcu usunąć ziarna ziela
angielskiego.
3.
Masę z fasoli przełożyć do usmażonej cebuli, dodać drobno posiekane suszone
śliwki i wszystko dokładnie wymieszać.
4. Gotowy smalec przełożyć do słoiczków.
Ten przepis z pewnością wyróbuje, znając życie nawet mój mięsożerny mąż będzie zadowolony ;-)
OdpowiedzUsuń