niedziela, 27 maja 2018

Oszukany smalec


Bardzo zdrowa wersja domowego smalcu przygotowana na bazie ugotowanej białej fasoli, smażonej cebulki i mieszanki rozmaitych przypraw. Dodatkowego aromatu i słodkości dodają jabłka i suszone śliwki. Smalec z fasoli smakuje rewelacyjnie i bez żadnych obaw można smarować nim pajdę chleba.

Składniki:

400g białej fasoli Jaś
2 cebule
1 jabłko
100g suszonych śliwek
3 sztuki ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka suszonego lubczyku
olej
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Fasolę zalać wodą i pozostawić do następnego dnia. Po tym czasie ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i zblendować do postaci masy.

2. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie, dodać ziele angielskie, majeranek, lubczyk i doprawić solą oraz pieprzem. Następnie obrane jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli i chwilę smażyć. Na końcu usunąć ziarna ziela angielskiego.

3. Masę z fasoli przełożyć do usmażonej cebuli, dodać drobno posiekane suszone śliwki i wszystko dokładnie wymieszać.

4. Gotowy smalec przełożyć do słoiczków.




1 komentarz:

  1. Ten przepis z pewnością wyróbuje, znając życie nawet mój mięsożerny mąż będzie zadowolony ;-)

    OdpowiedzUsuń