Bardzo
dobry, pachnący świeżymi owocami alkoholowy trunek z dojrzewających w słońcu
słodkich truskawek. Idealna na spotkanie z przyjaciółkami i babskie pogaduchy.
Składniki:
2kg
truskawek
500g
cukru
250ml
spirytusu
sok
z 1 cytryny
Wykonanie:
1.
Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do dużego słoja i zasypać cukrem
na maksymalnie 48 godzin.
2.
Gdy truskawki puszczą sok wlać alkohol, wstrząsnąć, szczelnie zamknąć słoik i
odstawić w ciemne miejsce na około 30 dni, co 3-4 dni wstrząsając słoikiem.
3. Po upływie 30 dni dwukrotnie przefiltrować (przez gazę) nalewkę,
dodać sok z cytryny, dokładnie wymieszać, a następnie rozlać do butelek i
odstawić na kolejne 30 dni.
Pychotka :)
OdpowiedzUsuńNo to tego roku będzie truskawkowa
OdpowiedzUsuńCzy jak już trzeba odłożyć truskawki w ciemne miejsce, to musi być chłodne, czy temperatura pokojowa nie przeszkadza?
OdpowiedzUsuńWitam, ja trzymałam słoik w szafce, dodatkowo w czarnym foliowym worku :)
UsuńOk, bardzo dziękuję! Dzisiaj zaczynam ;-)
UsuńU nas tak szybko zniknęła, że niektórzy nie zdążyli spróbować :)
Usuń