piątek, 4 maja 2018

Tarta z cukinią i twarogiem bez laktozy


Krucha, chrupiąca tarta z delikatnym twarogiem połączonym z wyrazistą cebulką i szczypiorkiem, przykryta warstwą świeżej cukinii z aromatyczną ziołową nutą to moja propozycja sezonowego obiadu.

Składniki:

Ciasto:
230g mąki pszennej
1 jajko
1/2  łyżeczka soli
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
masło bez laktozy Mlekovita do wysmarowania formy

Farsz:
1 cukinia
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki szczypiorku
szczypta ziół prowansalskich
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką, a następnie zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy wysmarowanej masłem o wymiarach 35 cm x 11 cm. Nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na około 15-20 minut. Po tym czasie tartę podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut.

2. Cukinię umyć i pokroić w cienkie plasterki.

3. Twaróg półtłusty przełożyć do miski, dodać śmietanę, rozetrzeć widelcem, następnie dodać posiekany szczypiorek, drobno posiekaną cebulę i czosnek. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Na podpieczony spód tarty wyłożyć serowe nadzienie. Następnie na serze ułożyć plasterki cukinii w dachówkę (tak aby jeden zachodził na drugi). Cukinię posmarować rozpuszczonym masłem i posypać ziołami prowansalskimi.

5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec jeszcze przez około 25-30 minut.








Owsianka, naleśniki, sernik... czy coś łączy te dania? Na pozór punktem spójnym jest tylko doskonały, tradycyjny smak. Wystarczy jednak zerknąć w przepis i zagadka rozwiązana – produkty mleczne.


Bez nich trudno wyobrazić sobie domową kuchnię. Nie wszyscy mogą się jednak cieszyć ich naturalnym smakiem ze względu na nietolerancję laktozy. Ale i na to jest sposób! MLEKOVITA wyszła naprzeciw potrzebom żywieniowym takich osób i przygotowała całą linię wyrobów bez laktozy, dzięki którym zarówno codzienne posiłki, jak i świąteczne dania zyskują wyjątkowy smak.




4 komentarze:

  1. Apetyczna tarta,zdrowa i pomysłowa. Trzymam kciuki za konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasia Gotuję od zaraz5 maja 2018 23:57

    Jak zawsze, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe ....

    OdpowiedzUsuń
  4. Tarta wygląda przeeepysznie :)

    OdpowiedzUsuń