Krucha,
chrupiąca tarta z delikatnym twarogiem połączonym z wyrazistą cebulką i szczypiorkiem,
przykryta warstwą świeżej cukinii z aromatyczną ziołową nutą to moja propozycja
sezonowego obiadu.
Składniki:
Ciasto:
230g mąki pszennej
1 jajko
1/2
łyżeczka soli
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
masło bez laktozy Mlekovita do wysmarowania formy
Farsz:
1
cukinia
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki szczypiorku
1 łyżka masła bez laktozy Mlekovita
szczypta ziół prowansalskich
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką,
a następnie zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie
ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy wysmarowanej masłem o wymiarach 35 cm x
11 cm. Nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na około 15-20 minut. Po tym
czasie tartę podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut.
2.
Cukinię umyć i pokroić w cienkie plasterki.
3.
Twaróg półtłusty przełożyć do miski, dodać śmietanę, rozetrzeć widelcem,
następnie dodać posiekany szczypiorek, drobno posiekaną cebulę i czosnek.
Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
4.
Na podpieczony spód tarty wyłożyć serowe
nadzienie. Następnie na serze ułożyć plasterki cukinii w dachówkę (tak aby
jeden zachodził na drugi). Cukinię posmarować rozpuszczonym masłem i posypać
ziołami prowansalskimi.
5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i
piec jeszcze przez około 25-30 minut.
Owsianka, naleśniki, sernik... czy coś łączy te dania? Na pozór punktem spójnym jest tylko doskonały, tradycyjny smak. Wystarczy jednak zerknąć w przepis i zagadka rozwiązana – produkty mleczne.
Bez nich trudno wyobrazić sobie domową kuchnię. Nie wszyscy mogą się jednak cieszyć ich naturalnym smakiem ze względu na nietolerancję laktozy. Ale i na to jest sposób! MLEKOVITA wyszła naprzeciw potrzebom żywieniowym takich osób i przygotowała całą linię wyrobów bez laktozy, dzięki którym zarówno codzienne posiłki, jak i świąteczne dania zyskują wyjątkowy smak.
Apetyczna tarta,zdrowa i pomysłowa. Trzymam kciuki za konkurs :)
OdpowiedzUsuńJak zawsze, pycha!
OdpowiedzUsuńCiekawe ....
OdpowiedzUsuńTarta wygląda przeeepysznie :)
OdpowiedzUsuń