Tradycyjna
sezonowa zupa, w mojej wersji podawana z młodymi ziemniaczkami i ugotowanym na
twardo jajkiem.
Składniki:
3
udka z kurczaka
4
marchewki
1
pietruszka
100g
selera
2
pęczki botwinki
pieprz
w ziarnach
ziele
angielskie
2
łyżki posiekanego kopru
2
łyżki posiekanej natki z pietruszki
4
łyżki soku z cytryny
4
łyżki śmietany 12%
pieprz
sól
Dodatkowo:
jajka
ugotowane na twardo
młode
ziemniaki
koper
Wykonanie:
1.
Mięso umyć, zalać 2
litrami wody i zagotować. Powstałą przy gotowaniu pianę
usunąć, gotować aż mięso będzie miękkie (po ugotowaniu mięso wyjąć). Po tym
czasie do wywaru dodać pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę, seler oraz dodać
przyprawy: pieprz, ziele angielskie. Całość gotować około 15 minut.
2.
Botwinkę (liście wraz z bulwami) pokroić na mniejsze części i dodać do wywaru. Gotować około 10 minut, następnie dodać sól, pieprz, sok z cytryny, natkę, koper, wszystko zmiksować blenderem i na końcu dodać
śmietanę.
3.
Jajka ugotować na twardo, pokroić w ćwiartki.
4.
Ugotować ziemniaki, posypać koprem.
5. Botwinkę podawać z jajkiem oraz młodymi ziemniakami z koperkiem.
Narobiłaś mi smaka na botwinkę! :)
OdpowiedzUsuńSuper...pycha...
OdpowiedzUsuń