niedziela, 6 maja 2018

Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami


Tradycyjna sezonowa zupa, w mojej wersji podawana z młodymi ziemniaczkami i ugotowanym na twardo jajkiem.

Składniki:

3 udka z kurczaka
4 marchewki
1 pietruszka
100g selera
2 pęczki botwinki
pieprz w ziarnach
ziele angielskie
2 łyżki posiekanego kopru
2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
4 łyżki soku z cytryny
4 łyżki śmietany 12%
pieprz
sól

Dodatkowo:
jajka ugotowane na twardo
młode ziemniaki
koper

Wykonanie:

1. Mięso umyć, zalać 2 litrami wody i zagotować. Powstałą przy gotowaniu pianę usunąć, gotować aż mięso będzie miękkie (po ugotowaniu mięso wyjąć). Po tym czasie do wywaru dodać pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę, seler oraz dodać przyprawy: pieprz, ziele angielskie. Całość gotować około 15 minut.

2. Botwinkę (liście wraz z bulwami) pokroić na mniejsze części i dodać do wywaru. Gotować około 10 minut, następnie dodać sól, pieprz, sok z cytryny, natkę, koper, wszystko zmiksować blenderem i na końcu dodać śmietanę.

3. Jajka ugotować na twardo, pokroić w ćwiartki.

4. Ugotować ziemniaki, posypać koprem.

5. Botwinkę podawać z jajkiem oraz młodymi ziemniakami z koperkiem.




2 komentarze: