Ciekawa
forma podania mięsa mielonego z dodatkiem cukinii, papryki i pomidorów. Z
takich świeżych warzyw można skomponować wiele smacznych i prostych dań.
Składniki:
2
duże cukinie
400g
mięsa mielonego z łopatki
1/2
czerwonej papryki
1/2
żółtej papryki
1
mała papryczka chilli
1
cebula
4
pomidory
2
ząbki czosnku
200g
sera mozzarella
100g
sera żółtego
1
łyżka jasnego sosu sojowego
2
łyżki maggi
garść
świeżej bazylii
oliwa
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Cukinie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ.
2.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć drobno pokrojoną cebulę czosnek i papryczkę
chilli. Następnie dodać mięso i całość smażyć około 5 minut. Po tym czasie
dodać pozostałe papryki i dwa pomidory pokrojone w kostkę. Dusić kilka minut.
Gdy mięso będzie już dobre doprawić solą, pieprzem, dodać sos sojowy i maggi.
Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić do momentu odparowania
nadmiaru płynu. Do farszu dodać drobno posiekaną bazylię.
3.
Cukinię wypełnić przygotowanym farszem. Na wierzchu każdej cukiniowej łódeczki
ułożyć naprzemiennie plastry pomidora mozzarelli. Wierzch posypać startym
żółtym serem.
4. Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą, zapiekać w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
Kolorowo i bardzo smakowicie. Koniecznie muszę zrobić cukinię faszerowaną!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie faszerowane warzywa
OdpowiedzUsuńCukinię wykorzystuję tylko na grilla, ale faszerowana to też fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuń