piątek, 4 maja 2018

Cukiniowe łódeczki faszerowane mięsem, papryką i pomidorami


Ciekawa forma podania mięsa mielonego z dodatkiem cukinii, papryki i pomidorów. Z takich świeżych warzyw można skomponować wiele smacznych i prostych dań.

Składniki:

2 duże cukinie
400g mięsa mielonego z łopatki
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 mała papryczka chilli
1 cebula
4 pomidory
2 ząbki czosnku
200g sera mozzarella
100g sera żółtego
1 łyżka jasnego sosu sojowego
2 łyżki maggi
garść świeżej bazylii
oliwa
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Cukinie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ.

2. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć drobno pokrojoną cebulę czosnek i papryczkę chilli. Następnie dodać mięso i całość smażyć około 5 minut. Po tym czasie dodać pozostałe papryki i dwa pomidory pokrojone w kostkę. Dusić kilka minut. Gdy mięso będzie już dobre doprawić solą, pieprzem, dodać sos sojowy i maggi. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić do momentu odparowania nadmiaru płynu. Do farszu dodać drobno posiekaną bazylię.

3. Cukinię wypełnić przygotowanym farszem. Na wierzchu każdej cukiniowej łódeczki ułożyć naprzemiennie plastry pomidora mozzarelli. Wierzch posypać startym żółtym serem.

4. Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą, zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.





3 komentarze:

  1. Kolorowo i bardzo smakowicie. Koniecznie muszę zrobić cukinię faszerowaną!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie faszerowane warzywa

    OdpowiedzUsuń
  3. Agnieszka Wieczorek4 maja 2018 17:16

    Cukinię wykorzystuję tylko na grilla, ale faszerowana to też fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń