środa, 16 maja 2018

Sushi z tuńczykiem, papryką i ogórkiem


Moja wersja potrawy z Kraju Kwitnącej Wiśni złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym, podpieczonych, jadalnych wodorostów nori oraz soczystego tuńczyka, chrupiących kolorowych papryk i świeżego ogórka. Zwinięte kawałki sushi podane z odrobiną ostrego japońskiego chrzanu i wyrazistego marynowanego imbiru to ciekawa propozycja przekąski na imprezowym stole.


Składniki:

220g ryżu do sushi
250ml wody
1/4 łyżeczki soli

Zaprawa do ryżu:
6 łyżek octu ryżowego
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli

Dodatki do środka:
3 arkusze nori
2 puszki po 185g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Princes
1 czerwonej papryki
1 żółtej papryki
1 zielony ogórek

Wykonanie:

1. Tuńczyka odsączyć z zalewy, a papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na równe długie paski. Ogórka umyć, usunąć miąższ i pokroić na długie paski.

2. Ryż wypłukać kilkakrotnie pod bieżącą wodą aż pozbędziemy się skrobi, a woda stanie się przezroczysta. Następnie zalać świeżą wodą i moczyć ryż około 30 minut. Po tym czasie odcedzić, ryż przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać sól, przykryć pokrywką i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień do minimum i gotować około 9-10 minut. Po tym czasie zestawić z ognia i pozostawić na 15 minut  pod przykryciem do zaparowania.

3. Zaprawa do ryżu:
Ocet ryżowy wymieszać z solą i cukrem, wlać do ryżu, całość dokładnie wymieszać i zostawić ryż do całkowitego wystudzenia.

4. Na macie bambusowej położyć płat nori błyszczącą stroną do dołu, nori wyłożyć cienką warstwę ryżu, pozostawiać na końcu 1cm bez ryżu (podczas układania ryżu na nori moczyć ręce w wodzie). Następnie ułożyć tuńczyka, papryki i ogórka. Całość dokładnie zwinąć przy pomocy maty, docisnąć i zrolować w rolkę.

5. Gotowe rolki kroić ostrym nożem na kawałki o grubości 1-1,5cm.

6. Sushi podawać z wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem.


#MasterTuńczyk

Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes !!!


Tuńczyk to źródło pełnowartościowego białka czy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarcza witaminy B, A i D, fosfor, żelazo i na dodatek jest fit! To doskonała baza do sałatek, kanapek, makaronów czy zapiekanek, świetnie nadaje się także na grilla.





Rodzinne gotowanie? To kulinarne wyzwanie :) Pokażcie Wasze wspólne gotowanie i weźcie udział w konkursie Princes! 500 nagród czeka właśnie na Was!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz