Moja wersja potrawy z
Kraju Kwitnącej Wiśni złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym,
podpieczonych, jadalnych wodorostów nori oraz soczystego tuńczyka, chrupiących
kolorowych papryk i świeżego ogórka. Zwinięte kawałki sushi podane z odrobiną
ostrego japońskiego chrzanu i wyrazistego marynowanego imbiru to ciekawa
propozycja przekąski na imprezowym stole.
Składniki:
220g ryżu do sushi
250ml wody
1/4 łyżeczki soli
Zaprawa do ryżu:
6 łyżek octu ryżowego
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
Dodatki do
środka:
3 arkusze nori
2 puszki po 185g tuńczyka w kawałkach w
sosie własnym Princes
1 czerwonej papryki
1 żółtej papryki
1 zielony ogórek
Wykonanie:
1. Tuńczyka odsączyć z zalewy, a papryki
umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na równe długie paski. Ogórka umyć,
usunąć miąższ i pokroić na długie paski.
2. Ryż wypłukać kilkakrotnie pod bieżącą
wodą aż pozbędziemy się skrobi, a woda stanie się przezroczysta. Następnie
zalać świeżą wodą i moczyć ryż około 30 minut. Po tym czasie odcedzić, ryż
przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać sól, przykryć pokrywką i zagotować. Po
zagotowaniu zmniejszyć ogień do minimum i gotować około 9-10 minut. Po tym
czasie zestawić z ognia i pozostawić na 15 minut pod przykryciem do
zaparowania.
3. Zaprawa do
ryżu:
Ocet ryżowy wymieszać z solą i cukrem,
wlać do ryżu, całość dokładnie wymieszać i zostawić ryż do całkowitego
wystudzenia.
4. Na macie bambusowej położyć płat nori
błyszczącą stroną do dołu, nori wyłożyć cienką warstwę ryżu, pozostawiać na
końcu 1cm bez ryżu (podczas układania ryżu na nori moczyć ręce w wodzie).
Następnie ułożyć tuńczyka, papryki i ogórka. Całość dokładnie zwinąć przy
pomocy maty, docisnąć i zrolować w rolkę.
5. Gotowe rolki kroić ostrym nożem na
kawałki o grubości 1-1,5cm.
6. Sushi podawać z wasabi, sosem sojowym i marynowanym
imbirem.
#MasterTuńczyk
Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes !!!
Tuńczyk to źródło pełnowartościowego białka czy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarcza witaminy B, A i D, fosfor, żelazo i na dodatek jest fit! To doskonała baza do sałatek, kanapek, makaronów czy zapiekanek, świetnie nadaje się także na grilla.
Rodzinne gotowanie? To kulinarne wyzwanie :) Pokażcie Wasze wspólne gotowanie i weźcie udział w konkursie Princes! 500 nagród czeka właśnie na Was!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz