Gęsty
krem z kukurydzy z dodatkiem wyrazistego imbiru, pikantnej nuty w postaci
papryczki chilli i chrupiących pestek dyni to świetna propozycja idealnie rozgrzewającej
zupy.
Składniki:
3
kolby kukurydzy
1
cebula
2
ząbki czosnku
2
ziemniaki
1,5l
bulionu warzywnego
2
łyżki masła
2
łyżeczki startego świeżego imbiru
50g
pestek dyni
przyprawa
chilli
sól
pieprz
olej
Wykonanie:
1. Kolby kukurydzy umyć i
obrać z ziaren za pomocą noża. Następnie rozgrzać na patelni masło dodać ziarna
kukurydzy, doprawić solą, pieprzem, chilli i całość dusić na wolnym ogniu przez
około 10 minut co jakiś czas mieszając.
2. Ziemniaki obrać i pokroić
w małą kostkę.
3. Cebulę i czosnek obrać,
drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać bulion, pokrojone ziemniaki w
kostkę, podsmażoną kukurydzę, starty imbir i gotować do miękkości warzyw. Następnie
zmiksować blenderem do postaci kremu i doprawić solą oraz pieprzem.
4. Krem z kukurydzy podawać posypany podprażonymi pestkami dyni i grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz