środa, 2 maja 2018

Sałatka z wątróbką drobiową, mango i truskawkami


Szybka w przygotowaniu, kolorowa sałatka na bazie bogatej w żelazo, cynk i zawierającej wysokojakościowe białko wątróbki, świeżych, soczystych owoców i chrupiących orzeszków to świetny pomysł na pełnowartościowy, letni obiad.

Składniki:

700g wątróbki drobiowej
130g mix sałat
1 mango
300g truskawek
80g orzeszków ziemnych
3 łyżki mąki pszennej
6 łyżeczek przyprawy do gyrosa
olej
sól i pieprz

Dressing:
6 łyżek oleju arachidowego
1 łyżka miodu
1 łyżka octu jabłkowego
sól
świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

1. Mix sałat umyć i osuszyć.

2. Mango obrać i pokroić w kostkę.

3. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki lub ćwiartki.

4. Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni.

5. Wątróbkę umyć, obtoczyć w mące wymieszanej z przyprawą do gyrosa i usmażyć na rozgrzanym oleju.

6. Dressing:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut żeby się przegryzły.

7. Na talerzu ułożyć mix sałat, wątróbkę, truskawki, mango, posypać orzeszkami, wymieszać i polać dressingiem.





1 komentarz:

  1. Barbara Kalińska Należy do grupy Torty ciasta i ciasteczka2 maja 2018 23:20

    wątróbka wygląda przepysznie ....

    OdpowiedzUsuń