Szybka
w przygotowaniu, kolorowa sałatka na bazie bogatej w żelazo, cynk i
zawierającej wysokojakościowe białko wątróbki, świeżych, soczystych owoców i
chrupiących orzeszków to świetny pomysł na pełnowartościowy, letni obiad.
Składniki:
700g
wątróbki drobiowej
130g
mix sałat
1
mango
300g
truskawek
80g
orzeszków ziemnych
3
łyżki mąki pszennej
6
łyżeczek przyprawy do gyrosa
olej
sól
i pieprz
Dressing:
6
łyżek oleju arachidowego
1
łyżka miodu
1
łyżka octu jabłkowego
sól
świeżo
zmielony pieprz
Wykonanie:
1.
Mix sałat umyć i osuszyć.
2.
Mango obrać i pokroić w kostkę.
3.
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki lub ćwiartki.
4.
Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni.
5.
Wątróbkę umyć, obtoczyć w mące wymieszanej z przyprawą do gyrosa i usmażyć na
rozgrzanym oleju.
6.
Dressing:
Wszystkie
składniki dokładnie ze sobą wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut
żeby się przegryzły.
7. Na talerzu ułożyć mix sałat, wątróbkę, truskawki, mango, posypać
orzeszkami, wymieszać i polać dressingiem.
wątróbka wygląda przepysznie ....
OdpowiedzUsuń