Naleśniki
z dodatkiem zdrowego szpinaku, soku z buraka i kurkumy, nadziewane delikatnym lekko
cytrynowym serkiem bez laktozy i orzeźwiającymi owocami są doskonałą propozycją
na uroczyste kolorowe śniadanie. Z pewnością zachwycą najmłodszych fanów
naleśników.
Składniki:
Ciasto:
50ml
wody gazowanej
210g
mąki pszennej
3
jajka
2
łyżki cukru pudru
2
łyżki roztopionego masła bez laktozy Mlekovita
Barwniki:
2
łyżki zmiksowanych liści szpinaku
3
łyżki soku z buraka
1/2
łyżeczki kurkumy
Nadzienie:
5
żółtek
kilka
kropel ekstraktu waniliowego
4
łyżki cukru pudru
otarta
skórka z 1 cytryny
2
łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
1
mango
12
sztuk truskawek
5
kiwi
Wykonanie:
1.
Ciasto:
Wszystkie
składniki na ciasto przełożyć do miski, zmiksować dokładnie mikserem i
podzielić ciasto na 3 równe części. Następnie dodać do jednej porcji ciasta
szpinak, do drugiej sok z buraka, a do trzeciej kurkumę.
2.
Z gotowego ciasta kolejno kolorami usmażyć naleśniki na suchej rozgrzanej
patelni.
3.
Nadzienie:
Ser
rozgnieść widelcem, dodać żółtka, ekstrakt waniliowy, cukier puder, startą
skórkę, sok z cytryny i całość dokładnie wymieszać.
4.
Kiwi obrać ze skórki i pokroić na grubsze kawałki, truskawki umyć, pozbawić
szypułek i pokroić na połówki, a mango obrać ze skórki i pokroić na kawałki w
kształcie kwadratu.
5.
Naleśniki posmarować nadzieniem serowym, zwinąć w rulon i ponownie lekko
podsmażyć na suchej rozgrzanej patelni. Następnie każdy naleśniki pokroić na 2cm
kawałki i na przemian odpowiednio dobierając kolor do owoców nadziewać patyczki
do szaszłyków.
6. Szpinakowe naleśniki nadziewać z kiwi, naleśniki buraczane z
truskawkami, a naleśniki z kurkumą nadziewać z mango.
Owsianka, naleśniki, sernik... czy coś łączy te dania? Na pozór punktem spójnym jest tylko doskonały, tradycyjny smak. Wystarczy jednak zerknąć w przepis i zagadka rozwiązana – produkty mleczne.
Bez nich trudno wyobrazić sobie domową kuchnię. Nie wszyscy mogą się jednak cieszyć ich naturalnym smakiem ze względu na nietolerancję laktozy. Ale i na to jest sposób! MLEKOVITA wyszła naprzeciw potrzebom żywieniowym takich osób i przygotowała całą linię wyrobów bez laktozy, dzięki którym zarówno codzienne posiłki, jak i świąteczne dania zyskują wyjątkowy smak.
Jak zawsze pomysłowy przepis ;-)
OdpowiedzUsuńale ładnie wyglądają, cudeńka, rozpieszczasz dzieci ...
OdpowiedzUsuń