środa, 2 maja 2018

Chlebek z chrupiącym sezamem przekładany pesto z rukoli


Domowy chlebek bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, z mocno wyczuwalną rukolą w postaci pesto, z dodatkiem aromatycznego czosnku, chrupiącym sezamem, orzeszkami i kremowym serkiem to idealna propozycja dla lubiących zdrowe, domowe wypieki.

Składniki:

200g mąki kukurydzianej
180g mąki pszennej
100g mąki orkiszowej
7g suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 jajka
100ml ciepłej wody
100ml ciepłego mleka
80g masła
1/2  łyżeczka soli morskiej

Pesto z rukoli:
125g kremowego naturalnego serka
50g liści świeżej rukoli
40g orzeszków ziemnych solonych
1 ząbek czosnku
60ml oliwy z oliwek
2 łyżki soku z limonki
świeżo zmielony pieprz
sól

Dodatkowo:
masło do wysmarowania keksówki
1 rozkłócone jajko
2-3 łyżki sezamu

Wykonanie:

1. Mąki przesiać do miski, dodać drożdże, cukier, sól, jajka, rozpuszczone masło, mleko i wodę. Ciasto zagnieść do jednolitej, sprężystej konsystencji. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.

2. Pesto z rukoli:
Rukolę, orzeszki, czosnek, przełożyć do blendera, wlać oliwę, sok z limonki, serek i zmiksować. Następnie doprawić solą i pieprzem.

3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 cm x 60 cm, a następnie pociąć na 5 prostokątów. Każdy z prostokątów posmarować pesto i ułożyć poziomo jeden na drugim w wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12 cm x 30 cm. Następnie pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

4. Po tym czasie wyrośnięte ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez około 45-55 minut.






1 komentarz: