Domowy
chlebek bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, z mocno wyczuwalną rukolą w
postaci pesto, z dodatkiem aromatycznego czosnku, chrupiącym sezamem, orzeszkami
i kremowym serkiem to idealna propozycja dla lubiących zdrowe, domowe wypieki.
Składniki:
200g
mąki kukurydzianej
180g
mąki pszennej
100g
mąki orkiszowej
7g
suszonych drożdży
1
łyżeczka cukru
2
jajka
100ml
ciepłej wody
100ml
ciepłego mleka
80g
masła
1/2
łyżeczka soli morskiej
Pesto
z rukoli:
125g
kremowego naturalnego serka
50g
liści świeżej rukoli
40g
orzeszków ziemnych solonych
1
ząbek czosnku
60ml
oliwy z oliwek
2
łyżki soku z limonki
świeżo
zmielony pieprz
sól
Dodatkowo:
masło
do wysmarowania keksówki
1
rozkłócone jajko
2-3
łyżki sezamu
Wykonanie:
1.
Mąki przesiać do miski, dodać drożdże, cukier, sól, jajka, rozpuszczone masło, mleko
i wodę. Ciasto zagnieść do jednolitej, sprężystej konsystencji. Odstawić do
wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
2.
Pesto z rukoli:
Rukolę,
orzeszki, czosnek, przełożyć do blendera, wlać oliwę, sok z limonki, serek i
zmiksować. Następnie doprawić solą i pieprzem.
3.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 cm x 60 cm, a następnie pociąć na 5 prostokątów. Każdy z prostokątów
posmarować pesto i ułożyć poziomo jeden na drugim w wysmarowanej masłem i
wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12 cm x 30 cm. Następnie pozostawić
do ponownego wyrośnięcia.
4. Po tym czasie wyrośnięte ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem,
posypać sezamem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez
około 45-55 minut.
Bardzo podoba mi się ten przepis!
OdpowiedzUsuń