niedziela, 13 maja 2018

Sałatka gyros z makaronem


Warstwowa, wyrazista w smaku sałatka z kurczakiem w przyprawie gyros, z kukurydzą, ogórkami, ostrą czerwoną cebulą w smakowitym sosie na bazie majonezu i keczupu połączona z makaronem to ciekawa propozycja na szybką imprezową sałatkę i sycące drugie śniadanie.

Składniki:

500g fileta z kurczaka
150g makaronu mini muszelki
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
2 czerwone cebule
1 puszka kukurydzy
250g ogórków kiszonych
200g pekińskiej kapusty
4 łyżeczki przyprawa do gyrosa
2 łyżki klarowanego masła
ketchup
majonez
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Fileta umyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanym klarowanym maśle.

2. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.

3. Papryki, cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę.

4. Kukurydzę odsączyć z zalewy, a kapustę pekińską poszatkować

5. Składniki sałatki układać warstwami: kapusta pekińska, połowa fileta z kurczaka, 4 łyżki ketchupu, ogórek, czerwona cebula, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz, papryki, kukurydza, makaron, pozostałą ilość fileta, sól, pieprz  i ketchup. Wstawić do lodówki żeby smaki się przegryzły.






1 komentarz:

  1. Przyznam, że jeszcze nie jadłam z makaronem. Wygląda apetycznie i smakowicie

    OdpowiedzUsuń