Warstwowa, wyrazista w smaku sałatka z kurczakiem
w przyprawie gyros, z kukurydzą, ogórkami, ostrą czerwoną cebulą w smakowitym sosie na bazie
majonezu i keczupu połączona z makaronem to ciekawa propozycja na szybką
imprezową sałatkę i sycące drugie śniadanie.
Składniki:
500g fileta z kurczaka
150g makaronu mini muszelki
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
2 czerwone cebule
1 puszka kukurydzy
250g ogórków kiszonych
200g pekińskiej kapusty
4 łyżeczki przyprawa do gyrosa
2 łyżki klarowanego masła
ketchup
majonez
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Fileta umyć, pokroić w kostkę, oprószyć
przyprawą do gyrosa, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na
rozgrzanym klarowanym maśle.
2. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej
wodzie.
3. Papryki, cebulę i ogórki pokroić w drobną
kostkę.
4. Kukurydzę odsączyć z zalewy, a kapustę
pekińską poszatkować
5. Składniki sałatki układać warstwami: kapusta
pekińska, połowa fileta z kurczaka, 4 łyżki ketchupu, ogórek, czerwona cebula, 4 łyżki majonezu, sól,
pieprz, papryki, kukurydza, makaron, pozostałą ilość fileta, sól, pieprz i ketchup. Wstawić do lodówki żeby smaki się
przegryzły.
Przyznam, że jeszcze nie jadłam z makaronem. Wygląda apetycznie i smakowicie
OdpowiedzUsuń