Rewelacyjne
ciasto, w którym ukryty smak szpinaku idealnie komponuje się z orzeźwiającym
musem brzoskwiniowym i masą śmietanową.
Składniki:
Ciasto
szpinakowe:
450g
mrożonego szpinaku
2
szklanki mąki pszennej
1
szklanka cukru
1
szklanka oleju
5
jajek
3
łyżeczki proszku do pieczenia
Mus
brzoskwiniowy:
1
puszka brzoskwiń
2
galaretki brzoskwiniowe
1/2 szklanki wody
Masa
śmietanowa:
500ml
śmietany 30%
200g
mascarpone
4
łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
1
galaretka brzoskwiniowa
Dekoracja:
kilka
kostek czekolady
płatki
migdałowe
lukier
biały
brzoskwinie
z puszki
kwiatki
z masy cukrowej
Wykonanie:
1.
Ciasto szpinakowe: Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę i zblendować. Jajka ubić z
cukrem, dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szpinak, cały
czas miksować. Ciasto przełożyć do okrągłej formy o średnicy 26cm wyłożonej
papierem do pieczenia. Piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Po tym czasie wystudzić ciasto a
następnie przekroić na 3 części. Najcieńszą warstwę ciasta pokruszyć i zostawić
na wierzch do wykończenia ciasta.
2.
Mus brzoskwiniowy:
Brzoskwinie
z puszki pokroić na mniejsze części przełożyć do garnka, wlać sok z brzoskwiń i
wodę. Gotować kilka minut, następnie zblendować do postaci musu i wsypać
galaretki. Całość dokładnie wymieszać do momentu rozpuszczenia galaretek (nie
gotować). Pozostawić do wystudzenia.
3. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, pozostawić do
stężenia. Po tym czasie galaretkę pokroić w drobną kostkę.
4. Masa śmietanowa:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cały czas
miksując dodać porcjami ser mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do
uzyskania jednolitej masy. Podzielić na 3 części, do jednej z nich dodać
galaretkę pokrojoną w kostkę.
5. Na pierwszy blat ciasta szpinakowego wyłożyć masę śmietanową połączoną z
galaretką, następnie wlać mus brzoskwiniowy i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie ułożyć drugi blat ciasta szpinakowego i posmarować drugą częścią
masy śmietanowej. Boki ciasta obsmarować pozostałą trzecią częścią masą
śmietanową i obsypać pokruszonym ciastem szpinakowym. Wierzch udekorować
kwiatkami i zrobionymi z brzoskwiń pszczółkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz