środa, 23 maja 2018

Pomidorowo - paprykowy chłodnik z nutką ostrości


Orzeźwiający, chłodzący, letni pomysł na obiad w upalne dni. Chłodnik z bombą witaminową, w którym słodki smak dojrzewających w słońcu pomidorów idealnie komponuje się z ostrością papryczki.

Składniki:

750g pomidorów
1 czerwona papryka
1 ogórek
1/2 małej papryczki chilli
1 cebula
100ml wody mineralnej niegazowanej
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
garść świeżej bazylii
2 łyżki oliwy extra virgin
sól
cukier

Wykonanie:

1. Pomidory sparzyć, usunąć skórę i pokroić w mniejsze cząstki. Papryki umyć i pozbawić gniazda nasiennego. Paprykę pokroić w kostkę, a papryczkę chilli drobno posiekać. Obrać ogórka i cebulę, pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa przełożyć do blendera, wlać wodę, dodać sok z cytryny, obrany czosnek, bazylię, oliwę i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawić wedle uznania solą i cukrem. Najlepiej podawać schłodzony.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz