Orzeźwiający,
chłodzący, letni pomysł na obiad w upalne dni. Chłodnik z bombą witaminową, w
którym słodki smak dojrzewających w słońcu pomidorów idealnie komponuje się z ostrością
papryczki.
Składniki:
750g
pomidorów
1
czerwona papryka
1
ogórek
1/2
małej papryczki chilli
1
cebula
100ml
wody mineralnej niegazowanej
2
ząbki czosnku
1
łyżka soku z cytryny
garść
świeżej bazylii
2
łyżki oliwy extra virgin
sól
cukier
Wykonanie:
1.
Pomidory sparzyć, usunąć skórę i pokroić w mniejsze cząstki. Papryki umyć i
pozbawić gniazda nasiennego. Paprykę pokroić w kostkę, a papryczkę chilli
drobno posiekać. Obrać ogórka i cebulę, pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa
przełożyć do blendera, wlać wodę, dodać sok z cytryny, obrany czosnek, bazylię,
oliwę i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawić wedle uznania
solą i cukrem. Najlepiej podawać schłodzony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz