Idealne
rozwiązanie na pożywne, energetyczne śniadanie, okraszone bogactwem witamin i
poezji smaku świeżej truskawki. Zawarte w cieście wiórki kokosowe i cynamon nadają niepowtarzalny smak.
Składniki
na 2 porcje:
4
jajka
6 łyżek
wiórek kokosowych
6
łyżek mąki pszennej
4
łyżeczki cukru
1
płaska łyżeczka cynamonu
masło
do smażenia
125g
serka Philadelphia
250g
świeżych truskawek
10
kostek deserowej czekolady
2
łyżki mleka
Wykonanie:
1.
Na suchej patelni uprażyć wiórki kokosowe na złoty kolor.
2.
Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno z dodatkiem cukru. Następnie
dodać żółtka, nadal miksując dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Na końcu dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
3.
Połowę przygotowanej masy wylać na wysmarowaną masłem patelnię. Omlet usmażyć z
dwóch stron na złoty kolor. Z pozostałej masy usmażyć drugiego omleta.
4.
Truskawki pokroić w kostkę.
5.
Usmażone omlety posmarować serkiem Philadelphia, dodać truskawki i złożyć na pół.
6.
Czekoladę rozpuścić w mleku, a następnie polać na wierzchu omlety.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz