sobota, 12 maja 2018

Łosoś w kolorowej salsie


Aromatyczny, soczysty pieczony filet z łososia z bogactwem witamin w postaci świeżych warzyw i owoców to doskonały pomysł na pełnowartościowy lekki obiad.

Składniki:

310g fileta z łososia
2 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki posiekanego świeżego koperku

500g świeżego bobu
80g dowolnej sałaty
180g truskawek
1 kiwi
1/2 zielonego ogórka
2 małe papryczki chilli (opcjonalnie mniej)
180g sera sałatkowego
1/3 czerwonej cebuli
1 pęczek kolendry
90g solonych orzeszków ziemnych
sól
cukier

Dressing:
3 łyżki octu winnego
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki miodu

Wykonanie:

1. Filet z łososia umyć, wysuszyć, skropić miodem wymieszanym z sokiem z cytryny, posypać posiekanym koperkiem, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.

2. Bób ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru, następnie wystudzić i obrać.

3. Umyte truskawki i obrane kiwi pokroić w drobną kostkę.

4. Obranego ogórka, ser sałatkowy pokroić w grubszą kostkę.

5. Papryczkę pozbawić nasion, drobno posiekać, cebulę pokroić w piórka, a kolendrę grubo posiekać.

6. Orzeszki ziemne uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni.

7. Dressing:
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.

8. Na talerzu układać: poszarpane kawałki sałaty, piórka cebuli, bób, zielonego ogórka, truskawki, posypać papryczką, kiwi, ser sałatkowy, prażone orzeszki ziemne, wierzch posypać posiekaną kolendrą.

9. Na warzywno-owocową salsę wyłożyć pieczonego łososia pokrojonego w grubsze kawałki, całość polać przygotowanym dressingiem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz