Aromatyczny,
soczysty pieczony filet z łososia z bogactwem witamin w postaci świeżych warzyw
i owoców to doskonały pomysł na pełnowartościowy lekki obiad.
Składniki:
310g
fileta z łososia
2
łyżki miodu
2
łyżki soku z cytryny
2
łyżeczki posiekanego świeżego koperku
500g
świeżego bobu
80g
dowolnej sałaty
180g
truskawek
1
kiwi
1/2
zielonego ogórka
2
małe papryczki chilli (opcjonalnie mniej)
180g
sera sałatkowego
1/3
czerwonej cebuli
1
pęczek kolendry
90g
solonych orzeszków ziemnych
sól
cukier
Dressing:
3
łyżki octu winnego
3
łyżki oliwy z oliwek
2
łyżki miodu
Wykonanie:
1.
Filet z łososia umyć, wysuszyć, skropić miodem wymieszanym z sokiem z cytryny, posypać posiekanym koperkiem, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.
2.
Bób ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru,
następnie wystudzić i obrać.
3.
Umyte truskawki i obrane kiwi pokroić w drobną kostkę.
4.
Obranego ogórka, ser sałatkowy pokroić w grubszą kostkę.
5.
Papryczkę pozbawić nasion, drobno posiekać, cebulę pokroić w piórka, a kolendrę grubo posiekać.
6.
Orzeszki ziemne uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni.
7.
Dressing:
Dokładnie
wymieszać wszystkie składniki.
8.
Na talerzu układać: poszarpane kawałki sałaty, piórka cebuli, bób, zielonego
ogórka, truskawki, posypać papryczką, kiwi, ser sałatkowy, prażone orzeszki
ziemne, wierzch posypać posiekaną kolendrą.
9. Na warzywno-owocową salsę wyłożyć pieczonego łososia pokrojonego w
grubsze kawałki, całość polać przygotowanym dressingiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz