Rewelacyjny
śmietankowy torcik lodowy z dużą ilością gorzkiej czekolady i orzechów to świetna propozycja dla fanów zimnych deserów.
Składniki:
800ml
śmietany 30%
400g
gorzkiej kuwertury
200g
bezy
300g
orzechowego krokantu
2
cukry wanilinowe
Dekoracja:
bita
śmietana
płatki
czekoladowe
różowe
cukrowe perełki
Wykonanie:
1.
Kuwerturę i bezy pokroić nożem na małe kawałki.
2.
Śmietanę ubić na sztywno, miksując dodać cukier wanilinowy, pokrojoną
kuwerturę, bezę oraz orzechowy krokant. Całość dokładnie wymieszać szpatułką i
wylać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej folią spożywczą.
3.
Wstawić do zamrażarki na minimum 4-5 godzin.
4. Kilka minut przed podaniem wyjąć z zamrażalnika żeby deser lodowy
odtajał i dał się pokroić, a następnie udekorować bitą śmietaną, płatkami czekoladowymi
i perełkami.
Ale fajne! W sam raz na upały :)
OdpowiedzUsuńPyszności ......... :)
OdpowiedzUsuń