piątek, 11 maja 2018

Czekoladowo-orzechowy torcik lodowy


Rewelacyjny śmietankowy torcik lodowy z dużą ilością gorzkiej czekolady i orzechów to świetna propozycja dla fanów zimnych deserów.

Składniki:

800ml śmietany 30%
400g gorzkiej kuwertury
200g bezy
300g orzechowego krokantu
2 cukry wanilinowe

Dekoracja:
bita śmietana
płatki czekoladowe
różowe cukrowe perełki

Wykonanie:

1. Kuwerturę i bezy pokroić nożem na małe kawałki.

2. Śmietanę ubić na sztywno, miksując dodać cukier wanilinowy, pokrojoną kuwerturę, bezę oraz orzechowy krokant. Całość dokładnie wymieszać szpatułką i wylać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej folią spożywczą.

3. Wstawić do zamrażarki na minimum 4-5 godzin.

4. Kilka minut przed podaniem wyjąć z zamrażalnika żeby deser lodowy odtajał i dał się pokroić, a następnie udekorować bitą śmietaną, płatkami czekoladowymi i perełkami.




2 komentarze: