wtorek, 29 maja 2018

Makaron z truskawkami


Makaron ze świeżymi, zmiksowanymi truskawkami, posypany pokruszonym twarogiem to smak dzieciństwa, do którego z chęcią wracam. Jest świetną propozycją na lekki, chłodzący obiad w upalne dni.

Składniki:

500g świeżych truskawek
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżeczki cukru
200g makaronu o dowolnym kształcie
sok z połowy cytryny
starta skórka z 1 cytryny
150g białego sera
sól

Wykonanie:

1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić na mniejsze kawałki, zasypać cukrem, cukrem wanilinowym, skropić sokiem z cytryny, posypać startą skórką z cytryny i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie przełożyć do malaksera i zmiksować do postaci musu.

2. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.

3. Makaron wymieszać z musem truskawkowym i posypać pokruszonym białym serem.






3 komentarze:

  1. My mieszkamy w miejscu, gdzie jeszcze nie ma ładnych słodnich truskawek, niestety.
    A aż mi ślinka cieknie jak o takim makaronie pomyśle!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ze mnie się niektórzy śmieją, że jem makaron z kompotem truskawkowym :)

    OdpowiedzUsuń