Makaron
ze świeżymi, zmiksowanymi truskawkami, posypany pokruszonym twarogiem to smak
dzieciństwa, do którego z chęcią wracam. Jest świetną propozycją na lekki,
chłodzący obiad w upalne dni.
Składniki:
500g
świeżych truskawek
2
łyżeczki cukru wanilinowego
2
łyżeczki cukru
200g
makaronu o dowolnym kształcie
sok
z połowy cytryny
starta
skórka z 1 cytryny
150g
białego sera
sól
Wykonanie:
1.
Truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić na mniejsze kawałki, zasypać cukrem,
cukrem wanilinowym, skropić sokiem z cytryny, posypać startą skórką z cytryny i
schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie przełożyć do malaksera
i zmiksować do postaci musu.
2.
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
3.
Makaron wymieszać z musem truskawkowym i posypać pokruszonym białym serem.
My mieszkamy w miejscu, gdzie jeszcze nie ma ładnych słodnich truskawek, niestety.
OdpowiedzUsuńA aż mi ślinka cieknie jak o takim makaronie pomyśle!
Uwielbiam takie dania !:)
OdpowiedzUsuńA ze mnie się niektórzy śmieją, że jem makaron z kompotem truskawkowym :)
OdpowiedzUsuń