Wyborny, mocno waniliowy deser lodowy na
bazie chrupiących ciasteczek, świeżych truskawek, orzeźwiającego mango i
puszystej bitej śmietany to świetna propozycja chłodzącej, słodkiej rozkoszy.
Składniki na 3 pucharki:
Ciasteczko owsiane:
75g masła
50g brązowego cukru
50g mąki pszennej
65g płatków owsianych
1 mango
300g truskawek
150ml śmietany 36%
1 łyżeczka cukru pudru
6 gałek lodów waniliowych
listki mięty
Wykonanie:
1.
Masło posiekać, dodać cukier brązowy, płatki owsiane, mąkę i zagnieść.
Następnie rozpłaszczyć cienko na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia i piec piekarniku w nagrzanym do 180 stopni
przez około 20-25 minut. Po tym czasie ciasto
owsiane wystudzić i połamać na mniejsze części.
2.
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w grubszą kostkę, a mango obrać ze
skóry i również pokroić w kostkę.
3.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać.
świerny! ja bym dała na dno lody też :)
OdpowiedzUsuń