Chłodząca,
zawierająca mnóstwo witamin zupa na bazie buraczków, kefiru, zielonego ogórka, pikantnej rzodkiewki i
niezwykle aromatycznego koperku, podana z jajkiem na twardo to doskonała
propozycja na obiad w upalne dni.
Składniki:
500g
buraczków
1
zielony ogórek
6
rzodkiewek
3
łyżki posiekanego kopru
2
łyżki mięty
2
łyżki soku z cytryny
1
łyżka soku z limonki
1litr
kefiru
oliwa
sól
pieprz
4-5
jajek ugotowanych na twardo
Wykonanie:
1.
Buraki oczyścić, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, wystudzić i
zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a
rzodkiewki i obranego zielonego ogórka również zetrzeć na tarce o grubych
oczkach.
2.
Starte buraczki, rzodkiewki i ogórka przełożyć do dużej miski, dodać posiekany
koper, miętę, wyciśnięty sok z cytryny i limonki, wlać kefir, całość dokładnie
wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
3.
Wstawić do lodówki na około 120 minut, podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz