wtorek, 29 maja 2018

Chłodnik z czerwonego buraczka


Chłodząca, zawierająca mnóstwo witamin zupa na bazie buraczków, kefiru,  zielonego ogórka, pikantnej rzodkiewki i niezwykle aromatycznego koperku, podana z jajkiem na twardo to doskonała propozycja na obiad w upalne dni.

Składniki:

500g buraczków
1 zielony ogórek
6 rzodkiewek
3 łyżki posiekanego kopru
2 łyżki mięty
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka soku z limonki
1litr kefiru
oliwa
sól
pieprz
4-5 jajek ugotowanych na twardo

Wykonanie:

1. Buraki oczyścić, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, wystudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a rzodkiewki i obranego zielonego ogórka również zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

2. Starte buraczki, rzodkiewki i ogórka przełożyć do dużej miski, dodać posiekany koper, miętę, wyciśnięty sok z cytryny i limonki, wlać kefir, całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Wstawić do lodówki na około 120 minut, podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz