Delikatnie
słodka, posypana chrupiącym sezamem sałatka z kurczaka, ananasa, świeżej sałaty
lodowej, złotej jagody czyli miechunki i wyrazistego lekko ostrego pora, która
idealnie smakuje z lekkim, pachnącym cytrusami sosem.
Składniki:
250g
fileta z kurczaka
5
plastrów ananasa z puszki
1
por (biała część)
100g
sałaty lodowej
1
puszka konserwowej kukurydzy
1
opakowanie miechunki suszonej Helio
2
łyżki sezamu
przyprawa
do kurczaka
1
łyżka oleju kokosowego
Sos
ziołowo - imbirowy:
180g
jogurtu naturalnego
1
łyżeczka majonezu
1
łyżeczka świeżego startego imbiru
5
dużych liści świeżej bazylii
6
gałązek świeżej kolendry
2
łyżki zalewy po odsączeniu ananasa
sok
z połowy cytryny
sól
Wykonanie:
1.
Fileta umyć, osuszyć, pokroić w mniejsze kawałki, posypać przyprawą do
kurczaka, wymieszać i odstawić na około 30 minut, po tym czasie usmażyć na
oleju kokosowym, a następnie ostudzić.
2.
Kukurydzę i ananasa odsączyć z zalewy (zalewę z ananasa zostawić). Plastry
ananasa pokroić na mniejsze kawałki.
3.
Owoce suszonej miechunki zalać zalewą z ananasa, pozostawić na około 30 minut,
a następnie odsączyć.
4.
Por oczyścić, umyć, przekroić wzdłuż na połowę, następnie pokroić w plasterki.
Plasterki pora przelać na sitku wrzątkiem i wystudzić.
5.
Sałatę lodową umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki.
6.
Sezam uprażyć na złoty kolor na suchej rozgrzanej patelni.
7. Sos:
Wymieszać
jogurt naturalny z majonezem, dodać posiekaną bazylię, kolendrę, starty imbir,
a następnie wlać zalewę z ananasa oraz sok z cytryny, dodać szczyptę soli i
całość dokładnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz