czwartek, 31 maja 2018

Hawajska sałatka z ziołowo - imbirowym sosem


Delikatnie słodka, posypana chrupiącym sezamem sałatka z kurczaka, ananasa, świeżej sałaty lodowej, złotej jagody czyli miechunki i wyrazistego lekko ostrego pora, która idealnie smakuje z lekkim, pachnącym cytrusami sosem.

Składniki:

250g fileta z kurczaka
5 plastrów ananasa z puszki
1 por (biała część)
100g sałaty lodowej
1 puszka konserwowej kukurydzy
1 opakowanie miechunki suszonej Helio
2 łyżki sezamu
przyprawa do kurczaka
1 łyżka oleju kokosowego

Sos ziołowo - imbirowy:
180g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
5 dużych liści świeżej bazylii
6 gałązek świeżej kolendry
2 łyżki zalewy po odsączeniu ananasa
sok z połowy cytryny
sól

Wykonanie:

1. Fileta umyć, osuszyć, pokroić w mniejsze kawałki, posypać przyprawą do kurczaka, wymieszać i odstawić na około 30 minut, po tym czasie usmażyć na oleju kokosowym, a następnie ostudzić.

2. Kukurydzę i ananasa odsączyć z zalewy (zalewę z ananasa zostawić). Plastry ananasa pokroić na mniejsze kawałki.

3. Owoce suszonej miechunki zalać zalewą z ananasa, pozostawić na około 30 minut, a następnie odsączyć.

4. Por oczyścić, umyć, przekroić wzdłuż na połowę, następnie pokroić w plasterki. Plasterki pora przelać na sitku wrzątkiem i wystudzić.

5. Sałatę lodową umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki.

6. Sezam uprażyć na złoty kolor na suchej rozgrzanej patelni.

7. Sos:
Wymieszać jogurt naturalny z majonezem, dodać posiekaną bazylię, kolendrę, starty imbir, a następnie wlać zalewę z ananasa oraz sok z cytryny, dodać szczyptę soli i całość dokładnie wymieszać.

8. W naczyniu wymieszać wszystkie składniki sałatki, następnie polać przygotowanym sosem, ponownie całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz