Klasyczne
kruche ciasto z orzeźwiającym, kwaskowym rabarbarem otulonym chrupiącą
kruszonką to świetny pomysł na łatwe w przygotowaniu, szybkie sezonowe ciasto.
Składniki:
600g
rabarbaru
3
łyżki cukru
2
łyżki bułki tartej
masło
do wysmarowania tortownicy
Ciasto:
2
szklanki mąki pszennej
180g
masła ekstra
100g
cukru pudru
2
żółtka
Kruszonka:
100g
mąki pszennej
50g
cukru
50g
masła ekstra
Wykonanie:
1.
Rabarbar umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem i
dokładnie wymieszać.
2.
Ciasto:
Mąkę
przesiać, dodać cukier puder, kawałki masła i wszystko posiekać siekaczką.
Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić
w lodówce przez około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką
i przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką
tartą. Wierzch ciasta nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
przez około 10-15 minut.
3.
Kruszonka:
Masło,
mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
4. Podpieczony spód ciasta posypać bułką tartą, wyłożyć rabarbar i
posypać na wierzchu kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
30-35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz