czwartek, 3 maja 2018

Kruche ciasto z rabarbarem


Klasyczne kruche ciasto z orzeźwiającym, kwaskowym rabarbarem otulonym chrupiącą kruszonką to świetny pomysł na łatwe w przygotowaniu, szybkie sezonowe ciasto.

Składniki:

600g rabarbaru
3 łyżki cukru
2 łyżki bułki tartej
masło do wysmarowania tortownicy

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
180g masła ekstra
100g cukru pudru
2 żółtka

Kruszonka:
100g mąki pszennej
50g cukru
50g masła ekstra

Wykonanie:

1. Rabarbar umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem i dokładnie wymieszać.

2. Ciasto:
Mąkę przesiać, dodać cukier puder, kawałki masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wierzch ciasta nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.

3. Kruszonka:
Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.

4. Podpieczony spód ciasta posypać bułką tartą, wyłożyć rabarbar i posypać na wierzchu kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz