Aromatyczne
mięsne kuleczki ze słodkimi pomidorkami to świetny pomysł na przemycenie
najmłodszym bogactwa witamin zawartych w pomidorach i ciekawa propozycja
przygotowania kotlecików z warzywami.
Składniki:
400g
fileta z kurczaka
500g
mięsa z szynki
2
średnie cebule
2
ząbki czosnku
1
bułka kajzerka
1,5
szklanki mleka
1
jajko
4
łyżeczki majeranku
2
łyżki bułki tartej
1
łyżka kaszy manny
1
łyżeczka musztardy dijon
20
sztuk pomidorków cherry
sól
pieprz
olej
rzepakowy
bułka
tarta do obtoczenia kotlecików
Wykonanie:
1.
Filet, szynkę, cebulę, czosnek i bułki wcześniej namoczone w mleku zmielić
maszynką do mielenia. Dodać jajko, majeranek, musztardę, kaszę mannę, bułkę
tartą i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i
pieprzem.
2.
Z gotowej masy mięsnej formować kotleciki średniej wielkości, wkładając do
środka po jednym pomidorku.
3. Kotleciki lekko obtoczyć w
bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz