czwartek, 10 maja 2018

Galaretkowy arbuz


Galaretka podana w arbuzie to moja, nieco inna, ciekawsza propozycja podania tego popularnego deseru ze świeżymi owocami. Taki chłodzący deser z orzeźwiającymi borówkami nie tylko idealnie sprawdzi się na przyjęciach dla dzieci, ale również nacieszy oko i podniebienie dorosłych.

Składniki:

1/2 arbuza średniej wielkości
3 galaretki truskawkowe
1l wrzątku
120g borówki amerykańskiej

Wykonanie:

1. Miąższ z arbuza dokładnie wydrążyć za pomocą łyżki lub gałkownicy do lodów. Oczyścić skórę arbuza i pozostawić do wyschnięcia.

2. Galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzątku, dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia.

3. Borówki amerykańskie umyć i osuszyć.

4. Tężejące galaretki truskawkowe wlać do skóry arbuza partiami na przemian z owocami borówki amerykańskiej, które mają odgrywać rolę pestek arbuza.

5. Gotowego arbuza pokroić w małe trójkąciki.







6 komentarzy:

  1. Super wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Magdalena Sorice11 maja 2018 16:45

    Cudowny pomysł!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam dla syna . Ale się rozczarował bo woli arbuza niż galaretki he he

    OdpowiedzUsuń
  4. Super,a z wykrojonego miąższu można zrobić np. dżem ��

    OdpowiedzUsuń