Galaretka podana w arbuzie to moja, nieco
inna, ciekawsza propozycja podania tego popularnego deseru ze świeżymi owocami.
Taki chłodzący deser z orzeźwiającymi borówkami nie tylko idealnie sprawdzi się
na przyjęciach dla dzieci, ale również nacieszy oko i podniebienie dorosłych.
Składniki:
1/2 arbuza średniej wielkości
3 galaretki truskawkowe
1l wrzątku
120g borówki amerykańskiej
Wykonanie:
1.
Miąższ z arbuza dokładnie wydrążyć za pomocą łyżki lub gałkownicy do lodów.
Oczyścić skórę arbuza i pozostawić do wyschnięcia.
2.
Galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzątku, dokładnie wymieszać i pozostawić do
lekkiego stężenia.
3.
Borówki amerykańskie umyć i osuszyć.
4.
Tężejące galaretki truskawkowe wlać do skóry arbuza partiami na przemian z owocami
borówki amerykańskiej, które mają odgrywać rolę pestek arbuza.
5.
Gotowego arbuza pokroić w małe trójkąciki.
Super wygląda :)
OdpowiedzUsuńCudowny pomysł!!!
OdpowiedzUsuńRobiłam dla syna . Ale się rozczarował bo woli arbuza niż galaretki he he
OdpowiedzUsuńMałe, słodkie oszustwo :)
UsuńSuper,a z wykrojonego miąższu można zrobić np. dżem ��
OdpowiedzUsuńKwestia wyobraźni :D
Usuń