środa, 9 maja 2018

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, imbirem i chrupiącą kruszonką


Klasyka polskiej słodkości to drożdżowiec z owocami. Ja proponuję moją wersję tego kultowego wypieku z orzeźwiającym, kwaskowym rabarbarem z nutą cytrusowego imbiru i chrupiącą kruszonką. Ciasto drożdżowe smakuje zawsze i bardzo szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych.

Składniki:

Klasyczne ciasto drożdżowe:
350g mąki pszennej
60g masła extra
35g świeżych drożdży
100g cukru
2 jajka
125ml mleka
szczypta soli

Wierzch:
370g rabarbaru
4 łyżki cukru brązowego
4cm startego imbiru

Kruszonka:
30g mąki pszennej
20g masła extra
30g cukru

Dodatkowo:
masło do wysmarowania formy
cukier puder do posypanie ciasta

Wykonanie:

1. Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać po łyżce cukru, mąki i tyle letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiać do miski, dodać jajka, cukier, szczyptę soli, resztę mleka i rozrobiony zaczyn drożdżowy. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść  i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

2. Rabarbar  umyć, pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukier, imbir i całość dokładnie wymieszać.

3. Kruszonka:
Masło, cukier i mąkę wymieszać, następnie rozcierać palcami aż powstaną okruszki.

4. Wrośnięte ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 13 x 39 cm,. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.

5. Po tym czasie na całej powierzchni ciasta rozłożyć rabarbar i posypać kruszonką.

6. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40-45 minut. Po tym czasie wystudzić ciasto i  wierzch posypać cukrem pudrem.








2 komentarze: