Klasyka
polskiej słodkości to drożdżowiec z owocami. Ja proponuję moją wersję tego
kultowego wypieku z orzeźwiającym, kwaskowym rabarbarem z nutą cytrusowego
imbiru i chrupiącą kruszonką. Ciasto drożdżowe smakuje zawsze i bardzo szybko
znika przy małej czarnej w gronie najbliższych.
Składniki:
Klasyczne
ciasto drożdżowe:
350g
mąki pszennej
60g
masła extra
35g
świeżych drożdży
100g
cukru
2
jajka
125ml
mleka
szczypta soli
Wierzch:
370g
rabarbaru
4
łyżki cukru brązowego
4cm
startego imbiru
Kruszonka:
30g
mąki pszennej
20g
masła extra
30g
cukru
Dodatkowo:
masło
do wysmarowania formy
cukier
puder do posypanie ciasta
Wykonanie:
1.
Ciasto:
Drożdże
pokruszyć, dodać po łyżce cukru, mąki i tyle letniego mleka, by zaczyn był dość
gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.
Resztę mąki przesiać do miski, dodać jajka, cukier, szczyptę soli, resztę mleka
i rozrobiony zaczyn drożdżowy. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania
dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie
odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
2.
Rabarbar umyć, pokroić na mniejsze
kawałki, dodać cukier, imbir i całość dokładnie wymieszać.
3.
Kruszonka:
Masło,
cukier i mąkę wymieszać, następnie rozcierać palcami aż powstaną okruszki.
4.
Wrośnięte ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem
do pieczenia o wymiarach 13 x 39 cm,. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
5.
Po tym czasie na całej powierzchni ciasta rozłożyć rabarbar i posypać
kruszonką.
6. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40-45 minut. Po tym
czasie wystudzić ciasto i wierzch
posypać cukrem pudrem.
wygląda smakowicie, mniam!
OdpowiedzUsuńJakie pięknie żółciutkie :)
OdpowiedzUsuń