Klasyczne
knedelki ze świeżymi truskawkami, okraszone bułką tartą z masełkiem to doskonały pomysł na prosty, ale smaczny i sycący prawdziwy
domowy obiad.
Składniki:
1kg
obranych ziemniaków
2
szklanki pszennej mąki
2
łyżki ziemniaczanej mąki
1
jajko
500g
dużych truskawek
cukier
4
łyżki masła
bułka
tarta
sól
Wykonanie:
1.
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, wystudzić, przecisnąć przez praskę.
Przełożyć do dużej miski, dodać mąki, jajko, sól, łyżkę cukru i zagnieść do
postaci gładkiego, elastycznego ciasta.
2.
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i zasypać 2 łyżkami cukru.
3.
Z gotowego ciasto formować cienkie placuszki o średnicy około 7-8 cm, na których
umieścić po jednej całej truskawce, a następnie zlepić w kulkę.
4.
Gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez około 5-7 minut od wypłynięcia na
powierzchnię wody.
5. Podawać okraszone roztopionym masełkiem, bułką tartą i posypane
cukrem.
Też nie jadłam ich już rok, dlatego z utęsknieniem czekam na truskawki!:)
OdpowiedzUsuńjak dawno nie robiłam knedli :) smaka mi narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńMIODZIO
OdpowiedzUsuń