czwartek, 3 maja 2018

Borówkowa panna cotta z bitą śmietaną


Panna cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii. Ja prezentuję ją w wersji owocowej z mega intensywnym i orzeźwiającym smakiem borówki amerykańskiej i odrobiną bitej śmietany.

Składniki:

300g borówki amerykańskiej
3 łyżki soku z cytryny
350ml śmietany 30%
100ml mleka
60g cukru
3 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki mleka

Dodatkowo:
140ml śmietany 36%
1 łyżeczka cukru pudru
50g borówki amerykańskiej

Wykonanie:

1. Żelatynę zalać zimnym mlekiem, wymieszać i odstawić do napęcznienia.

2. Do rondelka przełożyć umyte borówki amerykańskie, sok z cytryny, cukier i całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito aby pozbyć się skórek.

3. Do drugiego rondelka wlać mleko, śmietanę i doprowadzić do wrzenia, zgasić palnik, dodać napęczniałą żelatynę i przetarte przez sito borówki. Pozostawić do lekkiego wystudzenia. Po tym czasie przelać do pucharków i wstawić do lodówki.

4. Bitą śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru.

5. Gotową panna cottę udekorować bitą śmietaną i borówkami.











3 komentarze: