Panna
cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii. Ja prezentuję ją w wersji
owocowej z mega intensywnym i orzeźwiającym smakiem borówki amerykańskiej i
odrobiną bitej śmietany.
Składniki:
300g
borówki amerykańskiej
3
łyżki soku z cytryny
350ml
śmietany 30%
100ml
mleka
60g
cukru
3
łyżeczki żelatyny + 3 łyżki mleka
Dodatkowo:
140ml
śmietany 36%
1
łyżeczka cukru pudru
50g
borówki amerykańskiej
Wykonanie:
1.
Żelatynę zalać zimnym mlekiem, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
2.
Do rondelka przełożyć umyte borówki amerykańskie, sok z cytryny, cukier i
całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmiksować
blenderem i przetrzeć przez sito aby pozbyć się skórek.
3.
Do drugiego rondelka wlać mleko, śmietanę i doprowadzić do wrzenia, zgasić
palnik, dodać napęczniałą żelatynę i przetarte przez sito borówki. Pozostawić
do lekkiego wystudzenia. Po tym czasie przelać do pucharków i wstawić do
lodówki.
4.
Bitą śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru.
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZapachniało latem...:)
OdpowiedzUsuńAle kusząca!
OdpowiedzUsuń