Mięciutkie,
puszyste, pełnoziarniste bułeczki z świeżymi truskawkami i chrupiącą kruszonką
z delikatną nutą kokosa to doskonały pomysł na letni deser z wykorzystaniem
sezonowych owoców.
Składniki:
Ciasto:
250g
mąki pszennej pełnoziarnistej
1
jajko
60g
cukru
90ml
mleka
40g
masła
24g
świeżych drożdży
szczypta
soli
Dodatkowo:
24
truskawki
1
jajko do posmarowania bułek
Kruszonka
kokosowa:
50g
mąki pszennej
25g
cukru
30g
masła ekstra
3
łyżki wiórków kokosowych
Wykonanie:
1.
Ciasto:
Drożdże
pokruszyć, dodać łyżkę cukru i tyle letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty.
Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę
przesiać do miski, dodać jajko, cukier, szczyptę soli, resztę mleka i
rozrobiony zaczyn drożdżowy. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania
dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie
odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
2.
Kruszonka kokosowa:
Masło,
mąkę, wiórki kokosowe i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy
kruszonki.
3. Wyrośnięte ciasto podzielić
na 6 części, uformować z nich kule, ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i
wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. W każdą bułeczkę wcisnąć po
4 truskawki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować
roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 20-25 minut, następnie
wystudzić.
Wspaniałe drożdżówki! :)
OdpowiedzUsuńCiasto drożdżowe i truskawki to idealne połączenie! Uwielbiam! A drozdzoweczki jak malowane, piękne są!
OdpowiedzUsuń