niedziela, 6 maja 2018

Domowe drożdżówki z truskawkami i nutą kokosa


Mięciutkie, puszyste, pełnoziarniste bułeczki z świeżymi truskawkami i chrupiącą kruszonką z delikatną nutą kokosa to doskonały pomysł na letni deser z wykorzystaniem sezonowych owoców.

Składniki:

Ciasto:
250g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 jajko
60g cukru
90ml mleka
40g masła
24g świeżych drożdży
szczypta soli

Dodatkowo:
24 truskawki
1 jajko do posmarowania bułek

Kruszonka kokosowa:
50g mąki pszennej
25g cukru
30g masła ekstra
3 łyżki wiórków kokosowych

Wykonanie:

1. Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i tyle letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, cukier, szczyptę soli, resztę mleka i rozrobiony zaczyn drożdżowy. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść  i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

2. Kruszonka kokosowa:
Masło, mąkę, wiórki kokosowe i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.

3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części, uformować z nich kule, ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. W każdą bułeczkę wcisnąć po 4 truskawki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 20-25 minut, następnie wystudzić.





2 komentarze:

  1. Wspaniałe drożdżówki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto drożdżowe i truskawki to idealne połączenie! Uwielbiam! A drozdzoweczki jak malowane, piękne są!

    OdpowiedzUsuń