poniedziałek, 7 maja 2018

Chłodnik z awokado i zielonego ogórka


Zupa na zimno to świetny pomysł na obiad w gorące, letnie dni. Zdrowy, pachnący koperkiem chłodnik na bazie świeżego, naszpikowanego witaminami awokado, zielonego ogórka oraz aromatycznego czosnku rewelacyjnie gasi pragnienie i stanowi pełnowartościowy posiłek.

Składniki:

250g obranego awokado
200g zielonego ogórka
1 czerwona cebula
1/2 pęczka koperku
1 ząbek czosnku
400g jogurtu naturalnego
370g kefiru
4 łyżki soku z limonki
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy
3 łyżki prażonego słonecznika
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Awokado i ogórka pokroić w małą kostkę, a cebulę w bardzo drobną kosteczkę. Koperek drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.

2. Awokado, ogórek, cebulę, czosnek i koperek przełożyć do dużej miski, wlać jogurt, kefir, oliwę i wymieszać. Doprawić sokiem z limonki, miodem, solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszać.

3. Przed podaniem schłodzić w lodówce około 90 minut, posypać słonecznikiem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz