Zupa
na zimno to świetny pomysł na obiad w gorące, letnie dni. Zdrowy, pachnący
koperkiem chłodnik na bazie świeżego, naszpikowanego witaminami awokado,
zielonego ogórka oraz aromatycznego czosnku rewelacyjnie gasi pragnienie i
stanowi pełnowartościowy posiłek.
Składniki:
250g
obranego awokado
200g
zielonego ogórka
1
czerwona cebula
1/2
pęczka koperku
1
ząbek czosnku
400g
jogurtu naturalnego
370g
kefiru
4
łyżki soku z limonki
1
łyżka miodu
1
łyżka oliwy
3
łyżki prażonego słonecznika
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Awokado i ogórka pokroić w małą kostkę, a cebulę w bardzo drobną kosteczkę.
Koperek drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
2.
Awokado, ogórek, cebulę, czosnek i koperek przełożyć do dużej miski, wlać
jogurt, kefir, oliwę i wymieszać. Doprawić sokiem z limonki, miodem, solą i
pieprzem, całość dokładnie wymieszać.
3. Przed podaniem schłodzić w lodówce około 90 minut, posypać
słonecznikiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz